the family
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 augustus 2019 door Patrick Simons

5 belangrijke lessen die we kunnen leren van Netflix-documentaire The Family

Netflix-documentaire The Family is ontzettend populair. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld wordt de serie bekeken. The Family is een christelijke groepering die al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bestaat. Volgens de documentaire heeft deze organisatie waanzinnig veel invloed op regeringsleiders wereldwijd. Dat wordt in de documentaire amper aangetoond. Toch is het absoluut een aanrader om deze serie te kijken. Je kunt er als christen ontzettend veel van leren. Maar wat dan eigenlijk precies? We zetten vijf belangrijke lessen uit deze documentaire voor je op een rijtje.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

1. Jezus en politiek is een slechte combinatie
The Family heeft één belangrijk uitgangspunt: als je de leiders van een volk of land tot Jezus brengt, volgt de rest van het land of volk vanzelf. Los van de vraag of dit ook daadwerkelijk zo is, kan dit uitgangspunt heel gevaarlijk zijn. Bij The Family gaat het zover dat alles moet wijken voor hun politieke ideologie en dat heeft soms verstrekkende gevolgen.  

Een goed voorbeeld is het schandaal rondom John Ensign. De senator had een verhouding met de vrouw van Doug Hampton, zijn beste vriend én medewerker. Beiden waren lid van The Family en de verhouding werd vakkundig onder het tapijt geschoven met Doug Hampton als grootste slachtoffer.

Jezus is nooit naar Rome geweest. jezus veranderde het leiderschap niet toen Hij op aarde was.

Doug Hampton is door het hele gebeuren gaan inzien dat (politieke) macht en Jezus lastig samen gaan. Als hem in de documentaire gevraagd wordt naar Doug Coe (de inmiddels overleden leider van The Family), antwoordt hij: "Ik houd van Doug Coe en ik waardeer wat hij mij heeft bijgebracht. Doug en zijn lessen hebben mij veranderd. Ze veranderen me nog steeds. Ik denk dat Jezus het antwoord is. Maar Jezus en Capitol Hill gaan niet samen. Jezus is nooit naar Rome geweest. Jezus veranderde het leiderschap niet toen Hij op aarde was. Hij zei ons zelfs dat we ons er niet druk om moesten maken. Hij ging juist buiten de stad om de armen te bezoeken, de mensen die echt naar Hem wilden luisteren. Zo is Jezus. Dát is het antwoord."

2. Macht of dienen?
Over slechte combinaties gesproken. We gaan hier geen lesje kerkgeschiedenis geven maar als het verleden van de kerk iets aantoont, is het wel dat geloof en met name de kerk als instituut ontzettend vaak tot machtsmisbruik heeft geleid. Zeker voor voorgangers, kerkleiders en kerkenraden is het ontzettend belangrijk om dit voortdurend in het achterhoofd te houden. De Katholieke Kerk is natuurlijk hét voorbeeld van wat macht uiteindelijk voor ellende kan veroorzaken. 

Op kleinere schaal is het echter net zo goed in protestantse kerken te zien, ook vandaag de dag nog. Het is eigenlijk een val voor iedere voorganger en kerkleider. In The Family zien we heel goed wat macht voor vervelende gevolgen kan hebben. Opvallend genoeg lijkt dit bij de leider van de organisatie juist niet het geval te zijn al kan schijn natuurlijk ook bedriegen. 

Waar het in aardse koninkrijken om macht gaat, gaat het in het Koninkrijk van Jezus over dienen.

In Matteus 20 speekt Jezus met zijn discipelen over Zijn Koninkrijk. De discipelen zien dat met name als een aards koninkrijk waarbij er sprake is van allerlei rangen en standen. Macht is daarin ontzettend belangrijk. Jezus maakt echter duidelijk dat het daar in Zijn Koninkrijk van God juist niet om gaat. Waar het in aardse koninkrijken om macht gaat, gaat het in het Koninkrijk van Jezus juist over dienen. Dat is het tegenovergestelde! Jezus zelf is als Koning daar het perfecte voorbeeld van. Niemand is in staat zo te dienen als Jezus deed. Welke koning omringt zich niet met hoogwaardigheidsbekleders maar met simpele vissers? Welke koning zoekt juist de laagste van de laagste mensen in de maatschappij op? Welke koning wast de voeten van zijn onderdanen? Welke koning vergeeft de mensen die hem slaan, uitlachen, vernederen en bespugen? Welke koning sterft plaatsvervangend voor zijn onderdanen? 

3. Jezus + niets
Ja, er valt soms wel het één en ander aan te merken op de theologie die binnen The Family gehanteerd wordt. Maar noem eens een kerkverband of christelijke stroming waarbij dat niet is? Interpretatie van de Bijbel is op sommige punten nu eenmaal vrij lastig. Wat vooral aantrekkelijk is aan The Family is dat Jezus centraal staat. Alles gaat alleen maar om Jezus. Ze zijn wars van religieuze instituten en kerken omdat daar volgens hen veel te veel gebeurt wat uiteindelijk afleidt van waar het echt om draait: Jezus. 

Lees over Jezus. Leer van Jezus. Leef als Jezus. 

In de documentaire hanteert Doug Coe dan ook de stelling: 'Jesus + nothing' om aan te geven dat het nergens anders om draait. In de basis is dat een prachtige en ook heel geruststellende gedachte. Stop met je druk maken om alle theologische discussies, stop met ruzie maken over hoe God volgens jou over een ander denkt en stop met denken dat jij in de ware kerk zit. Focus je gewoon op Jezus. Lees over Jezus. Leer van Jezus. Leef als Jezus. Daar heb je genoeg aan, je hele leven lang. En daarna. 

Het is overigens ook geen onbekende spreuk. Soms wordt hij ook afgemaakt als: 'Jezus + nothing = everything. The Family draaft er echter wel een beetje in door. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een eigen versie van de Bijbel gebruiken. Daarin zijn alleen de Evangeliën en het boek Handelingen der apostelen opgenomen. De rest van de Bijbel vinden ze echter niet zo belangrijk. Naast het feit dat de meeste mensen hier heel anders over denken, kun je juist in de rest van de Bijbel veel over Jezus vinden. Sterker nog: Jezus zelf gebiedt ons om de Schriften te onderzoeken omdat die getuigen dat Hij de Messias is (Johannes 5:39). 

4. Door Jezus vallen zelfs de grootste verschillen weg
Hoe je ook denkt over The Family, ze hebben wel voor elkaar gekregen dat mensen die op het eerste gezicht té verschillend zijn bij elkaar komen en samen bidden. Ze tonen aan dat door Jezus zelfs de grootste verschillen weg lijken te vallen. Ineens lijkt het niet meer zo belangrijk dat de ander een totaal ander karakter heeft, een tegenovergestelde politieke visie heeft of compleet anders in het leven staat. Je hebt namelijk één gezamenlijke houvast en passie: Jezus. 

In de documentaire zijn daar prachtige voorbeelden van te vinden. Zo wordt er een fragment getoond waarin Robert Aderholt en Juan Vargas op National Prayer Breakfast samen voorgaan in gebed. Aderholt is een behoorlijk conservatieve republikein uit Noord-Alabama en Vargas een progressieve democraat uit Zuid-Californie. Groter kan het verschil politiek gezien haast niet. "Toch vinden we overeenkomsten in ons gedeelde geloof in hoop, gebed en Jezus", aldus Vargas. Ook worden er in het Witte Huis gebedsbijeenkomsten en Bijbelstudies georganiseerden waar zowel democraten als republikeinen aan meedoen. 

Jezus is met eerbied gesproken de Gemeenschappelijke Deler waardoor we samen kunnen leven. 

Het moet ons leren dat ook wij onze verschillen kunnen overwinnen. Christenen kunnen totaal verschillend denken over kerkgang, (homo)seksualiteit, kleding, materialisme, opvoeding, relaties en ga zo maar door. Maar we kunnen elkaar vinden in Jezus. Juist dan vallen verschillen weg. Natuurlijk, ze zijn er nog, maar in Jezus vind je overeenstemming. Hij is met eerbied gesproken de Gemeenschappelijke Deler waardoor we samen kunnen leven en verder kunnen gaan als christenen. Die houding zal wellicht voor heel wat minder ruzie en strijd zorgen binnen het christendom. Hij wilde niet voor niets dat wij allen één zijn (Johannes 17:21).

5. Bedek de zonde niet
In de documentaire zijn behoorlijk veel veronderstellingen te vinden. Er zijn veel signalen dat er dingen mis zijn gegaan, maar echte bewijzen ontbreken. Of zoals een recesent het mooi omschreef: veel rook maar eigenlijk nergens vuur. Wat wel aantoonbaar mis ging binnen The Family zijn seksuele affaires die ontstonden. De grootste fout die daarbij volgens ons gemaakt werd? Het werd bedekt en men probeerde bij invloedrijke mensen om hun fouten onder het tapijt te schuiven. Politiek strategisch gezien slim? Ja. Christelijk en Bijbels? Nee. 

Zonde bedekken is een open uitnodiging om opnieuw de fout in te gaan. 

Zonden bedek je niet. Zonden belijd je en breng je in het licht. Alleen dan kan zonden vergeven en achtergelaten worden. Je ziet in de documentaire ook dat het bedekken van de seksuele affaires diepe wonden achterlaat die vandaag de dag nog steeds pijn doen. Extra belangrijk dus om hier alert op te zijn in de kerk, in christelijke organisaties én in je persoonlijke leven. Niet bedekken, maar belijden!

Ook in kerken hebben we dit vaak mis zien gaan wanneer bijvoorbeeld een voorganger of priester in de fout is gegaan. Laten we daar en uit de gebeurtenissen bij The Family lering trekken en de zonde niet bedekken. Dat is namelijk een open uitnodiging om opnieuw de fout in te gaan. 

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

The Family
- Netflix-documentaire The Family: Machtswellustelingen of oprechte volgers van Jezus?
- Is documentaire The Family een aanval op christelijk-conservatief Amerika? - CIP Podcast
- Amerikaanse professor over 'The Family': "Schandelijk voorbeeld van anti-christelijke propaganda"
Meer over The Family »

Bekijk de documentaire hier

Reacties

E
Weer die bullshit van in Jezus vallen verschillen weg zoals homo en niet homo. Komaan get real. Wie de duisternis een beetje kent weet dat als je niet echt op dezelfde lijn zit geestelijk, de kracht van God niet doorbreekt bvb in de bediening waar het Koninkrijk van Jezus en dat van Satan lijnrecht tegenover mekaar staan: de bediening van bevrijding. Dus bullshit.....die nieuwe verdraagzaamheid binnen het christendom. #whatsnext"

Alleen Jezus zonder het OT?

Het zal de vraag zijn of dit dan de Jezus de Christus (De mesias) is.

Hij is immers de wortel van en uit het geslacht van David. Zie openb.

Ik heb weinig of geen vertrouwen in zulk soort Theorieën. Je kan wel Jezus roepen, maar niet een ieder die zegt here here zal ingaan.
Beste meneer Stuurman, wat is uw opvatting over het woordje "ingaan" ingaan waarin? Los van de vermeende groep mensen die niet binnen zal kunnen gaan!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events