Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 augustus 2019 door Patrick Simons

Dominee Piet van Midden is 'veroordeeld' tot geloven: "Ik heb serieus geprobeerd ermee te stoppen"

Dr. Piet van Midden merkte onder jongeren dat de Bijbel, in welke vertaling dan ook, totaal onbekende taal bevat. Daarom besloot de predikant en docent Hebreeuws om de Groeibijbel te schrijven, een bijzondere verhalende Bijbel waarin de mooiste en belangrijkste verhalen uit de Bijbel opnieuw worden verteld. Daarbij vindt hij de Joodse context ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat zelfs tal van bekende verhalen uit de Bijbel een heel andere betekenis krijgen. CIP.nl sprak met hem over de Bijbel, de grondtalen en verschillende Bijbelverhalen die vaak verkeerd worden uitgelegd. Vandaag deel 1. 

Het idee om de Groeibijbel te schrijven, kwam volgens de predikant doordat hij catechisatie gaf. "Dat is overigens het leukste dat er is in de kerk. Maar als je bij die jongeren met de Bijbel aankomt, in welke vertaling dan ook, is dat een volslagen onbekende taal voor ze. Dat komt ook omdat het voor hen over een onbekende wereld gaat. Je kunt nog zo populair vertellen, als het gaat over dingen waar ze niets van snappen, komt het simpelweg niet over. Je moet het verhaal zo vertellen dat de informatie die je nodig hebt om het verhaal te snappen er in mee komt."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden en de Bijbel
- Volgens ds. Piet van Midden wordt de gelijkenis van de verloren zoon vaak verkeerd uitgelegd: “Het is een vreselijke boef en hij blijft ook een boef”
- Dominee Piet van Midden hekelt gemakzucht predikanten: “Ik krijg soms maagzuur als ik hoor hoe sommigen met Bijbelteksten omgaan”
- Dominee Piet van Midden ziet Bijbelteksten die elkaar tegenspreken: "Bijbel is niet bedoeld om alles exact te laten kloppen"
- Dominee Piet van Midden vindt Openbaring één van de meest toegankelijke Bijbelboeken: "De Bijbel eindigt zoals het ook begon"
Meer over Piet van Midden en de Bijbel »

Klik hier om de Groeibijbel te bestellen

Reacties

H
Laten we allen deze groeibijbel gebruiken. Ik denk dat 90% van de kerkgangers hier baat bij hebben. Theologische uitleggen op academisch niveau - dat kunnen de dominees wel goed, hoewel het soms alle kanten opgaat - is namelijk wat anders dan iets vertellen afgestemd op je publiek. Gemiddeld komt dat publiek uit routine, zonder hoge opleiding en kennis van allerlei goeroes die vaak worden aangehaald....sluit je aan bij de doelgroep, dan pas komt de verbinding tot stand. Daarmee vertrouwen en de basis om te ontvangen. Te leren!
Wat kan deze ds het mooi zeggen! Ik ben nu al om en ga deze groeibijbel aanschaffen.
H
Ik moet onwillekeurig aan de opmerking denken van prof. Van Midden wat hij zei tegen de student die een onvoldoende bij hem halen: "Ga heen en zondig niet meer". Prachtig zijn lessen te volgen op internet!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!