Arnold Huijgen

God

13 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Arnold Huijgen wil niet schieten met bijbelteksten: "Mensen dreigen bijbelmoe te worden door technisch bijbelgebruik"

In christelijk Nederland vallen regelmatig gewonden omdat we Bijbelteksten op elkaar afschieten, merkt ook prof. dr. Arnold Huijgen op. Een andere manier van Bijbellezen is wat hem betreft dan ook hard nodig. Wat hij daarmee bedoelt legt de christelijke gereformeerde hoogleraar uit in zijn nieuwe boek ‘Lezen en laten lezen.’ “Mensen dreigen bijbelmoe te worden door technisch bijbelgebruik.”

In hoeverre is uw manier van Bijbellezen in de loop der jaren veranderd?
“Daar is zeker verandering in gekomen”, antwoordt Huijgen. “Mijn theologiestudie aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA) speelde daarbij een sleutelrol. Omdat ik toegang kreeg tot de grondtekst en commentaren van theologen, ging ik de Bijbel op een andere manier lezen. De Bijbel gaat echt voor je open als je Hebreeuws leert, maar als theoloog is het technisch lezen van de Bijbel een veelvoorkomend gevaar. Zet een groepje theologen bij elkaar en je hoort dat ze heel goed kunnen spreken over de juiste interpretatie van een tekst. In mijn boek leg ik uit hoe onder andere Bonhoeffer en Noordmans mij hebben geholpen om de Bijbel op zo’n manier te lezen dat het blijft sprankelen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek ‘Lezen en laten lezen’ te bestellen

Reacties

Als hobbytheoloog heb ik verschillende studiebijbels aangeschaft, waarvan de toelichting vanuit een andere theologische invalshoek gebeurt. Het is komisch om te kijken wat er gebeurt als je de Bijbel letterlijk neemt vanuit modern perspectief of letterlijk vanuit historisch-Joods perspectief, dan wel soepel overgaat op figuurlijke interpretatie als je dat als gereformeerde, als rooms katholiek of als jonge Aarde creationist beter uitkomt. Ja, je moet iets met Gods Woord...
REAGEER
A
Wat mij weer opvalt, dat de prof geen duidelijk antwoorden geeft..bv over homofilie....een beetje om de hete soep heen draaien...
REAGEER
S
Ik ben nu alleen benieuwd hoe we teksten moeten lezen van iemand als Koning Saul. De had geen technische en rigide benadering van het gehoorzamen van God maar juist een hele persoonlijke en ruime benadering. En van dit soort teksten van mensen die dachtendat de soep niet heet gegeten ging worden zijn er veel. Ook de rijke man had een levende opvatting van hoe hij met armenzorg om moest gaan i.p.v. technische. Toen verweet hij Abraham en de Heer impliciet dat de bijbel niet duidelijk genoeg was geweest.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify