jeroen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 juli 2019 door Patrick Simons

Jeroen Koornstra over overgang van oud naar nieuw verbond: "Die hele vervangingstheologie is sowieso onzin"

De eindtijd blijft voor veel mensen in kerkelijk Nederland een onderwerp waar men veel mee bezig is. Er zijn tal van verschillende visies, al is het wel zo dat vrijwel iedereen denkt dat er bijzondere en spannende tijden te wachten staan voordat Jezus terugkomt op de wolken. De Bijbel staat immers vol met profetieën over deze periode. Maar gaan die profetieën nu eigenlijk wel over de toekomst? Of is een gedeelte simpelweg al vervuld? Jeroen Koornstra denkt dat laatste en schreef er het boek 'Het einde van de eindtijd' over. Een boek dat lang niet overal goed werd ontvangen en een visie die Jeroen zelfs spreekbeurten kostte. CIP.nl sprak met hem over eindtijd, de Grote Verdrukking en de vervangingstheologie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Wederkomst en eindtijd
- De preek van dr. Paul Visser ging viral: wat staat er nu echt in Openbaring 13?
- Vond Jezus’ wederkomst al in het jaar 70 plaats!?
- Jeroen Koornstra heeft afwijkende eindtijdvisie: "Ik word nu al profeet van de satan genoemd"
- Het duizendjarig vrederijk: wat moeten we ermee?
- Dr. Paul Visser is terughoudend en voorzichtig, maar hoe reëel is zijn boodschap?
Meer over Wederkomst en eindtijd »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Interpretaties... en het draait altijd uit op of/of en goed/fout conclusies. Ik ga maar voor èn/èn.

Het komt me voor, dat het Joodse volk een soort exemplarische rol heeft en dat hun grote verdrukking in ca 70 AD een voorafschaduwing is van de Grote Verdrukking die zich waarneembaar aftekent in deze tijd. En we hebben al wat weeën gehad. Wat ervoeren de mensen, toen de pest over hen kwam en 1/3 wegvaagde en degenen in WO 1 en 2 die door zeeën van bommenvuur in een tel tot as werden waar ze stonden? En is al niet 1/3 van de natuur vernietigd?
Er zit wel degelijk een element van vervanging in de overgang van het Oude naar het Nieuwe Verbond. Dat kun je niet makkelijk met een soundbite als "vervangingstheologie is sowieso onzin" wegwijven. Ik geloof ook niet in de opvatting dat het Israël van het OT een soort 'voorkerk' was van de huidige Katholieke Kerk (waar ook protestanten bij horen), er is een plaats voor Joodse Joden in het NT, ze hebben niet afgedaan. Maar in preterisme zie ik die plaats niet dat ze die plaats krijgen.
H
Fijn dat van Asperen constateert dat er in het N.T. voor (Joodse??) Joden nog plaats is en ze niet hebben afgedaan. Daar zullen ze wel blij mee zijn.

Ik constateer iets anders. Israël heeft niet alleen niet afgedaan, Israël is en blijft Gods eerstgeboren zoon. Jezus - de Messias van Israël - is het diepste Zelf van zijn volk. M.a.w.: Jezus is niet los verkrijgbaar. De gelovigen uit de volkeren zijn adoptiekinderen en mogen er nu ook bij horen. En wij krijgen zijn volk erbij.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (9)