spruyt

Dagelijks leven

12 augustus 2019 door Patrick Simons

Bart Jan Spruyt over Forum voor Democratie: "Liever cultuurchristendom dan links christendom"

Hoewel de Tweede Kamer met zomerreces is, blijven we op CIP.nl graag aandacht besteden aan politiek in combinatie met het christendom. Daarom maakten we met historicus en publicist Bart Jan Spruyt een driedelige serie over politieke partijen in Nederland. Spruyt geeft daarin antwoorden op door ons gestelde vragen over een politieke partij. Vandaag deel 1: Forum voor Democratie. 

Forum voor Democratie is voor veel christenen een aantrekkelijke partij. Hoe komt dat volgens u?
Ik weet niet zeker of ‘veel’ christenen Forum een aantrekkelijke partij zijn gaan vinden. Voor CU’ers geldt dat in ieder geval niet. En heb je meer dan de vingers van één of twee handen nodig om het aantal SGP’ers te tellen dat openlijk sympathie betuigt aan Forum? Dat Forum de SGP heeft geholpen aan een tweede zetel in de Eerste Kamer, was taktiek: liever een SGP’er dan een D66’er moeten ze (terecht) hebben gedacht. Dat Forum een wig tussen CU en SGP heeft gedreven in het Europees Parlement heeft gedreven, lijkt me een incident. Dat uiteengaan was vroeg of laat toch wel gebeurd, ook zonder Forum.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Bart Jan Spruyt
- Bart Jan Spruyt over ChristenUnie: "Morele verhevenheid vind ik treurig"
- Bart Jan Spruyt vereenzelvigt zich niet met SGP: "Theocratisch standpunt en vrouwenstandpunt verhinderen dat"
- Bart Jan Spruyt over verkiezingszege Thierry Baudet: "De vrees van Baudet is geheel terecht"
Meer over Bart Jan Spruyt »

Reacties

H
Spruyt heeft gelijk dat het uiteengaan van CU en SGP ook zonder toetreding van FvD tot de ECR er aanzat te komen. De CU sloot aan bij de EVP fractie, waar het CDA ook deel van uitmaakt. In tegenstelling tot de ECR fractie - waar de SGP gelukkig nog steeds deel van uitmaakt - stemde de EVP voor Von der Leyen als voorzitter van de Europese commissie, Tijdens haar campagne zette zij stevig in op nog meer Europa. Nu blijkt wel dat de CU afstand genomen heeft van de CU-SGP slogan:“Samenwerking Ja, Superstaat Nee”. Dan liever SGP met FvD in ECR!
B
Foru hoort niet in de ECR.
H
Binnen het “Christendom” bestaan verschillende staats, maatschappij - en cultuurvisies. Deze zijn niet schriftuurlijk maar schriftmatig. De bijbel geeft ons daarvan geen blauwdruk. Kortom onze reformatorische voorvaderen hebben geprobeerd bouwstenen aan te dragen om tot een visie te komen die zo dicht mogelijk aansluit bij de Schrift . Een christelijke partij dient voor alles te beseffen dat wij hier slechts vreemdelingen en bijwoners zijn en door genade in Zijn dienst mogen staan. Niet links, niet

rechts, maar op de koninklijke weg.Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!