Jeffrey Schipper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Een evangelische tsunami gaat de BibleBelt overspoelen: zijn we er klaar voor?

Zo’n 13 jaar geleden waarschuwde PVV-leider Geert Wilders dat ons land overspoeld zou worden. Overspoeld door een ‘tsunami van moslims’. Die islamisering is in christelijke kring vaak hét gesprek van de dag. Ondertussen wordt de ‘tsunami van evangelische christenen’ doodgezwegen of verketterd.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Geerten van Breugel.

Word ook lid

‘Ga jij ook al naar die halleluja-gemeente waar iedereen gelooft dat ze gegarandeerd naar de hemel gaan?’ Die vraag kreeg ik meer dan 10 jaar geleden regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. In reformatorische kring was doorgedrongen dat ik het evangelische gedachtegoed had ontdekt. En inmiddels ben ik niet meer de enige.

Dominees en ouderlingen weigeren die goudmijn te bestuderen en stoppen de in refoland ontdekte schat het liefst onder de grond. Jammer!

In Drachten is het geloof van duizenden christenen nieuw leven in geblazen dankzij de baptistengemeente Bethel. Orlando Bottenbley is door dat succes een BC’er (Bekende Christen) geworden. Ook de DoorBrekers zijn doorgebroken in de BibleBelt. Eerst in Barneveld en nu ook op vier andere plaatsen. Het nieuwste succesnummer is Mozaïek0318 in Veenendaal. Christenen hebben er gerust een autoritje van drie kwartier voor over om daar de Heer te loven en te prijzen.

Onlangs sprak ik met Menno Hanse. In zijn woonplaats Veenendaal ziet hij de gevolgen van deze evangelische tsunami. Tussen de dertig en zestig mensen waren de afgelopen jaren aangesloten bij de jeugdvereniging van de Hervormde Kerk die hij bezoekt. Het aantal jongeren dat is gebleven is op één hand te tellen. De meesten hebben in de evangelische beweging een nieuw thuis gevonden.

Het valt hem op dat in de traditionele kerken deze beweging wordt doodgezwegen of verketterd. Dat verbaast mij. Tijdens en na de Reformatie hebben christenen goud ontdekt waardoor de kerk in Nederland nieuw leven werd ingeblazen. In deze tijd ontdekt de evangelische beweging nieuw goud. Dominees en ouderlingen weigeren die goudmijn te bestuderen en stoppen de in refoland ontdekte schat het liefst onder de grond. Jammer!

Laat Kees Kraayenoord in drie punten vertellen wat hij waardevol vindt aan de reformatorische kerkcultuur.

Ergens begrijp ik deze dominees en ouderlingen wel. Als groepen jongeren je kerk verlaten en verderop wél aansluiting vinden, kan dat voelen als een mes in de rug. ‘Wij lezen toch uit dezelfde Bijbel en bidden tot dezelfde God?’ Dat klopt! Reden te meer om deze groep ex-refo’s niet als collaborateurs te beschouwen. Bovendien voorkomt de evangelische tsunami dat deze groep wordt meegesleurd door een échte ramp: de secularisatiegolf. Dan wordt die Bijbel nooit meer geopend. Tot in eeuwigheid.

Omdat in sommige reformatorische kerken de traditie heilig is verklaard wordt het comfort van ouderen – die niet zonder de gereformeerde traditie kunnen – verkozen boven de behoeften van veel jongeren. Wat zou het mooi zijn als de jeugd na een weekend springen en praisen de door hen ontdekte schat kunnen openen in hun traditionele kerk en niet gedesillusioneerd hoeven uit te wijken naar een hippe evangelische kerk.

Wie in een evangelische gemeente het paradijs denkt te ontdekken, zal echter snel teleurgesteld worden. Ook die kerk bevindt zich buiten het paradijs, ook al doen de goedlachse broeders en zusters en de vrolijke liederen anders vermoeden. Helaas verheffen sommige evangelische kerken zich boven de rest omdat hun kerk wél groeit. Sommigen kunnen het vervolgens niet laten om met dedain over de reformatorische gezindte te spreken. Maar Kees Kraayenoord heeft met Mozaïek0318 niet het kerkwiel opnieuw uitgevonden. Het is dezelfde kerk als de kerk der eeuwen, maar dan in een ander jasje.

Ik hoop dat de refogoudmijn de evangelische tsunami overleeft.

Doodzwijgen of verketteren. Dat is in reformatorisch Veenendaal volgens Menno Hanse de primaire reactie op de komst van Kees en co. Dat kan beter! Het wordt tijd voor een goed gesprek. Een thema-avond voor mijn part. Laat Kees Kraayenoord in drie punten vertellen wat hij waardevol vindt aan de reformatorische kerkcultuur. En laat een refodominee uit Veenendaal vertellen wat hij heeft geleerd van de opkomst van de evangelische beweging. Eén ding is zeker, het zal veel onbegrip en misverstanden wegnemen.

Ik vind het prachtig als een evangelische kerk een stad tot bloei brengt, gelovigen wakker schudt en voor verbinding zorgt door een sterke, sociale gemeenschapscultuur. Ik vind het ook prachtig als ik een refodominee zie schitteren op een kansel met een theologisch doorwrochte preek die ook het lef heeft om tegen de tijdgeest in te gaan. Twee goudmijnen. Evangelisch én reformatorisch goud. Ik hoop dat de refogoudmijn de evangelische tsunami overleeft.

Lees ook: Evangelische golf treft de BibleBelt: "Traditionele kerken gaan klap op klap krijgen".

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Evangelische beweging
- Waarom christenen de evangelische beweging verlaten
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Waarom christenen overstappen van traditionele naar evangelische kerken
- Evangelische golf treft de BibleBelt: "Traditionele kerken gaan klap op klap krijgen"
- De evangelische beweging is geen dwaling
Meer over Evangelische beweging »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik kom al meer dan 40 jaar in een Evangelische Gemeente en ga mij meer beseffen dat wij Evangelische en de traditionele kerken elkaar nodig hebben. Samen in de naam van Jezus optrekken en laten zien dat Jezus leeft, elkaar bemoedigen en ondersteunen want het gaat er om dat je weet dat wat onze Heer en Heiland voor jou heeft gedaan.
Spannende vraag.

"De seculiere Tsunami" is er één van formaat, dat is duidelijk. Om die te weerstaan is m.i.z. Het evangelische gedachtengoed, gecombineerd mét de mooie tradities ( niet allemaal!?) uit de orthodoxe kerken een goede combinatie.

Ze staan ten diepste niet zo ver uit elkaar. Beiden zetten (door de bank genomen) Christus centraal én de Bijbel zien ze als Gods woord.

Dus een waardevolle verbinding moet er kunnen zijn, om niet meegezogen te worden in de seculiere wereld.
Hans, dat is taal naar mijn hart, dank je. Ik had even bemoediging nodig. Ik heb het zeer moeilijk met de "strategie" tov de gereformeerde kerken...
Toon meer reacties (8)