Willem Ouweneel

Nieuws

12 juli 2019 door Willem J. Ouweneel

Waarom hadden de Vlamingen gisteren feest?

Op 11 juli (dat was dus gisteren) heeft de Vlaamse Gemeenschap binnen de staat België sinds 1973 haar eigen feestdag. Op deze dag denkt de Vlaming terug aan de grote veldslag op 11 juli 1302 – dit keer was dat 717 jaar geleden – waarbij gewone Vlaamse boeren en burgers de overwinning behaalden op een leger van Franse ridders te paard. Een ongelooflijke prestatie, geleverd aan de Groeningekouter bij Kortrijk, waaraan ook ‘onze eigen’ Zeeuws-Vlamingen meededen. Voor het eerst bleken ‘gewone’ mensen ridders te kunnen verslaan met lansen en pijl en boog. Vandaag noemen we deze slag de Guldensporenslag wegens de vele gulden sporen die na afloop op het slagveld gevonden werden, daar achtergelaten door de Franse ridders.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Tja, dat cliché van de "hooghartige Hollanders"... Zijn "Hollanders" inderdaad hooghartig? M.i. is het dat typische Vlaamse minderwaardigheidscomplex dat zo doet oordelen? We zijn ook zo weinig chauvinistisch Mijn vader beschreef ons ooit als volgt: "als de Rode Duivels winnen, vinden we dat prachtig, maar als ze verliezen, vinden we dat óók leuk!". Het is alsof we ons schamen voor ons succes. Dit in tegenstelling tot bv. de Oranjegekte als Oranje wint... En op christelijk vlak? Moet ik eens over nadenken... :-)
REAGEER
40 jaar geleden keken we op naar Nederlandse gelovigen: dààr was het Mekka der wijsheid! En ja, vaak werden we denigrerend behandeld, als onmondige kinderen. We mochten ook niet "te slim" worden. Daar hield men niet van. Gelovig Nederland hield van het cliché van de ietwat domme sullige Belg met z'n sappig taaltje. Maar het ergste voorbeeld van betutteling, was wel midden jaren '80, toen een goede vriend en broeder en ik geïnterviewd werden door "een christelijk familieblad" i.v.m. sektes in Vlaanderen. We hadden gevraagd om het artikel (2)
REAGEER
(2) eerst in voorlezing te krijgen. We hoorden weken niets. Tot plots iemand 's zondags zei dat het een goed artikel was, in T. Mijn vriend, mijn vrouw en ik schrokken ons een beroerte. We kregen het artikel na veel aandringen mee "in nalezing". Schets onze verbazing dat onze antwoorden "Vervlaamst" bleken te zijn: u, jij, jou werden veranderd in "ge en gij", plots stond er her en der "zulle", enz. En het verhaal werd lichtelijk opgesmukt om het een beetje sensationeler te maken: ik noemde mezelf een "druggebruiker", ik mishandelde mijn (3)
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify