Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juli 2019 door Willem J. Ouweneel

Waarom hadden de Vlamingen gisteren feest?

Op 11 juli (dat was dus gisteren) heeft de Vlaamse Gemeenschap binnen de staat België sinds 1973 haar eigen feestdag. Op deze dag denkt de Vlaming terug aan de grote veldslag op 11 juli 1302 – dit keer was dat 717 jaar geleden – waarbij gewone Vlaamse boeren en burgers de overwinning behaalden op een leger van Franse ridders te paard. Een ongelooflijke prestatie, geleverd aan de Groeningekouter bij Kortrijk, waaraan ook ‘onze eigen’ Zeeuws-Vlamingen meededen. Voor het eerst bleken ‘gewone’ mensen ridders te kunnen verslaan met lansen en pijl en boog. Vandaag noemen we deze slag de Guldensporenslag wegens de vele gulden sporen die na afloop op het slagveld gevonden werden, daar achtergelaten door de Franse ridders.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

(2) eerst in voorlezing te krijgen. We hoorden weken niets. Tot plots iemand 's zondags zei dat het een goed artikel was, in T. Mijn vriend, mijn vrouw en ik schrokken ons een beroerte. We kregen het artikel na veel aandringen mee "in nalezing". Schets onze verbazing dat onze antwoorden "Vervlaamst" bleken te zijn: u, jij, jou werden veranderd in "ge en gij", plots stond er her en der "zulle", enz. En het verhaal werd lichtelijk opgesmukt om het een beetje sensationeler te maken: ik noemde mezelf een "druggebruiker", ik mishandelde mijn (3)
(3) vrouw en kinderen, enz. De mama van onze kinderen zei na lezing in tranen dat ze niet meer naar de kerk durfde: ze schaamde zich dood. Toen we de interviewer in kwestie opbelde, bleek dat de voorganger had gevraagd om het artikel naar hèm te sturen. "Wij waren daarmee akkoord", verzekerde hij de man. De verbeteringen en toevoegingen waren van zijn hand. Achteraf beseffen we dat het niet ging om ons verhaal als Vlamingen. We dienden louter als uithangbord voor "zijn winkel" naar de achterban toe. En het was allemaal "goedbedoeld", nietwaar?
Tja, dat cliché van de "hooghartige Hollanders"... Zijn "Hollanders" inderdaad hooghartig? M.i. is het dat typische Vlaamse minderwaardigheidscomplex dat zo doet oordelen? We zijn ook zo weinig chauvinistisch Mijn vader beschreef ons ooit als volgt: "als de Rode Duivels winnen, vinden we dat prachtig, maar als ze verliezen, vinden we dat óók leuk!". Het is alsof we ons schamen voor ons succes. Dit in tegenstelling tot bv. de Oranjegekte als Oranje wint... En op christelijk vlak? Moet ik eens over nadenken... :-)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen