johan lock
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 juli 2019 door Johan Lock

Standaard waarschuwing voor wie een gift wil doen: ‘Let op! Geld weggeven, kost geld’

Hoe bepaal je of mensen echt uit vrije wil hun giften doen? Dat is de vraag waarom het gaat in het artikel van Romee Bouts en Karel Smouter dat maandag op De Correspondent en op CIP.nl verscheen.

Het is een vraag die zich vrijwel onmogelijk laat beantwoorden, want de gever weet het zelf waarschijnlijk niet eens zeker. Hoe vrijwillig is het geven van giften in een kerk waarvan je weet dat alle andere leden ook trouwe gevers zijn? Als betrokken lid wil je dan toch niet achterblijven? En hoe vrijwillig is het geven, wanneer er in predikingen een verband wordt gelegd tussen de hoogte van je giften en, bijvoorbeeld de kwaliteit van je geloof of de voorspoed die je mag verwachten?

Het zijn vragen die zich ook voordoen bij thema’s als beleggingen of geld lenen. Hoe vrijwillig of toerekeningsvatbaar is iemand die zich bij zijn of haar beleggingen laat verblinden door de mogelijkheid van enorme koersstijgingen? Of die uit hebzucht onverantwoord grote leningen aangaat? Inderdaad: dat is moeilijk te bepalen. Gelukkig hebben de overheid en de markt samen wel iets bedacht hiervoor. Want hoewel we in Nederland niemand verbieden om te beleggen, geven adverteerders in de beleggingsmarkt sinds een aantal jaren wel een standaard waarschuwing af: ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’ En hoewel we evenmin iemand verbieden om geld te lenen hanteren adverteerders in die markt eveneens zo’n standaard waarschuwing: ‘Let op! Geld lenen kost geld.’

Zou het geen goed idee zijn om een vergelijkbare waarschuwing te bedenken voor het doen van giften? Dus zoiets als: ‘Geef vrijwillig, verwacht niets terug.’ Of: ‘Geld dat je weggeeft, ben je ook echt kwijt.’ Of: ‘Let op! Geld weggeven, kost geld.’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Welvaartsevangelie
- Zo krijgen pinksterkerken mensen zover 10 procent van hun jaarsalaris af te staan
- Het geven van tienden: wat zegt de Bijbel nu eigenlijk? De voors en tegens!
- Marten Visser reageert op welvaartsevangelie en manipulatie: "Er moet geen krampachtige bescherming van voorgangers zijn"
- Het gevaar van het welvaartsevangelie
- Verplicht tienden geven in de kerk: hoe zit dat en wat zegt de Bijbel?
Meer over Welvaartsevangelie »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen