Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juli 2019 door Geerten van Breugel

Kees van der Staaij wil aanzetten tot abortus strafbaar maken: "Ik schrik ervan als ik hoor hoe vaak vrouwen ‘gepresst’ worden om een abortus uit te voeren"

Ontwikkelingen in de Verenigde Staten en demonstranten bij klinieken voeren de boventoon in het abortusdebat. Kees van der Staaij, voorman van de SGP, retweette het nieuwsbericht dat vrouwen in Noorwegen bij het verwachten van een meerling langs een commissie moeten om te bepalen of de abortus door kan gaan. Hoog tijd om het Kamerlid eens te bevragen op zijn visie over al deze verschuivingen.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Michiel Hemminga.

Word ook lid

Meneer van der Staaij, wat triggerde u om een tweet over het beleid van de aanscherping van het abortusbeleid te plaatsen?
“De discussie in de Tweede Kamer gaat vaak over wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Als het gaat om inperking van de abortuswet, maar ook om demonstranten bij abortusklinieken. Het is een land dat dan veel als voorbeeld wordt genomen. Maar ik wil het graag uit die sfeer halen. Het is geen louter Amerikaanse kwestie. Daarmee slaan we de discussie dood. Ook in andere westerse en progressieve landen speelt deze discussie, bijvoorbeeld in Noorwegen. Jongeren zijn veel kritischer op de abortuswetgeving dan oudere generaties.”

"Hoewel een meerderheid van de jongeren nog steeds voor abortus is, kijken ze er wel kritisch naar"

Merkt u dat ook in Nederland?
“Jazeker, het is niet alleen een geïmporteerde discussie, maar ook een Nederlandse. De ‘baas-in-eigen-buikbevechters’ zijn toch vooral te vinden onder de oudere generatie. Jongeren vinden de houding van die ouderen best wel liberaal. Als ik op bezoek ben bij jongerenorganisaties van andere partijen, staan jongeren er anders in dan hun ouders. Hoewel een meerderheid van de jongeren nog steeds voor abortus is, kijken ze er wel kritisch naar. Dat komt onder andere door echoscopie. Vroeger was het gewoon ‘een vruchtje’ wat werd verwijderd, nu zie je op de echo dat het om menselijk leven gaat.”

Het moet moeilijk zijn zoveel jaren hetzelfde standpunt naar voren te brengen en weinig vooruitgang te zien.
“De ontwikkelingen in Noorwegen en Spanje laten zien dat het een heel harde en taaie strijd is. Er komen ontzettende krachten los om aanscherping van abortuswetten tegen te houden. Een ongelooflijk moeilijk onderwerp om stevige stappen in te zetten. Toch blijft het goed om je in te zetten voor dat wat je drijft. En we vinden dat elk mensenleven van God gegeven is, daarom moet ook elk pril leven menswaardig behandeld worden. We doen het voor de meest kwetsbaren.”

het was zwaar overdreven hoe het debat werd gevoerd.

Over wat voor krachten heeft u het?
“In veel discussies die ik voer, voel ik een bepaalde bezorgdheid en ontsteltenis. Dat merk ik bijvoorbeeld bij collega Kamerleden en in e-mails. Ze zeggen dan: ‘Het kan toch niet zo zijn dat u dit verdedigt? In deze maatschappij kan ik toch doen wat ik wil?’ En daarin zijn ze oprecht: ze denken dat die strijd al is gestreden. Maar in de Verenigde Staten zien ze dat de klok ook teruggedraaid kan worden. Dat maakt ze boos en angstig. Pas mailde een vrouw, die zelf erg voor het recht op abortus strijdt, mij dat ik een bedreiging voor haar wereld vormde. De boosheid die vrijkomt zie je terug in de felheid in het debat rondom het waken bij abortusklinieken. ”

U bedoelt dat de aanleiding van dat debat niet door agressie van wakers kwam?
“Nee, dat was alleen een zelfverzonnen stok om mee te slaan. Dat bleek ook in het debat, het was zwaar overdreven hoe dat werd gevoerd. Men deed alsof wakers vrouwen op een kwetsende en lompe manier met stevige bewoordingen overhaalden om geen abortus te plegen. Maar die ergernis kwam niet voort uit echte ontwikkelingen die rondom het waken bij abortusklinieken speelden, maar was een reactie op de aanscherping in de Verenigde Staten. Een paranoïde houding.

Error: could not load events

Christelijke organisaties gingen ook niet anders om met vrouwen dan ze eerst deden. Ik begrijp goed dat je mensen op een normale manier tegemoet moet treden en alleen als mensen het willen. Een stichting als Schreeuw om Leven kijkt ook hoe ze op een professionele manier met mensen om kunnen gaan. Er wordt bewust een scheef beeld neergezet. Het is pure stemmingmakerij als mensen zeggen: ‘Zo ga je toch niet met mensen om?’”

"Dat aanzetten tot een abortus, daar wil ik meer tegen gaan doen”

Organisaties mogen nu toch weer waken bij de klinieken?
“Ja, dat klopt. En er zijn gelukkig over dit onderwerp ook positieve dingen te zeggen. We mogen de wakers dankbaar zijn dat ze zich zo verantwoordelijk voelen voor het ongeboren leven. Zolang je merkt dat er wordt ingegaan op gesprekken of op hulp voor moeder en kind, blijkt het dat er juist ook in Nederland de alternatieve mogelijkheden onvoldoende geboden worden. Soms wordt er niet ver genoeg doorgevraagd als iemand een abortus uit wil voeren. Als er sprake is van financiële nood, kan er ook naar een financiële oplossing gezocht worden. Ook schrik ik ervan als ik hoor hoe vaak vrouwen ‘gepresst’ worden om een abortus uit te voeren. Dat aanzetten tot een abortus, daar wil ik meer tegen gaan doen.”

"Wij moeten het hebben van goed debat en het overtuigen op basis van verstandige argumentatie"

Hoe zou u het aanzetten tot abortus beter kunnen aanpakken?
“Ik wil in de Tweede Kamer bepleiten dat het aanzetten tot abortus strafbaar gesteld moet zijn. Aanzetten betekent dat iemand, ook uit de directe context van de vrouw, nadrukkelijk aangeeft en erop aandringt dat er voor een abortus gekozen moet worden. En onder druk zetten is niet alleen een pistool op de borst. Ik ben steeds meer gaan inzien door gesprekken en ervaringen dat de eerste neiging van een moeder de bescherming voor het kind is. Maar als er druk wordt uitgeoefend vanuit de partner en de omgeving, is dat vaak moeilijk. Het tegengaan van abortussen is uiteindelijk ook niet alleen goed voor het ongeboren leven, maar ook voor de moeder. In de praktijk hoor je zoveel problemen in de verwerking na een abortus.”

In de Verenigde Staten wordt de termijn voor het plegen van een abortus teruggebracht, in een uiterste poging het Hooggerechtshof een uitspraak te laten doen over de legalisatie ervan. Hoe staat u daar tegenover?
“Allereerst is het terecht dat, ook in de Verenigde Staten, de bescherming van leven zo’n belangrijk onderwerp is. Het is hoopvol dat dit ook in de State of the Union (de jaarlijkse toespraak van de president, red.) benoemd wordt. Dat is een wereldwijd signaal. Maar in Nederland moeten wij het niet van het machtsspel in de Verenigde Staten hebben. Dat is een discussie die je in de context moet zien. Wij moeten het hebben van goed debat en het overtuigen op basis van verstandige argumentatie. Het is pas duurzaam als mensen anders gaan kijken. Dan vinden er wezenlijke veranderingen plaats.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Sandra stapte een abortuskliniek binnen
- Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik schreeuwde het uit naar God: haal het bij me weg. Ik wil het niet. Ik kan het niet"
- Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film 'Unplanned': "Ik vind de film gevaarlijk"
- SGP verdedigt in discussie met boze Bekende Nederlander abortusstandpunt: "30.000 abortussen per jaar zijn niet nodig"
Meer over Abortus »

Reacties

T
Mijn buurvrouw huilde luidkeels. Ik belde aan en toen vertelde ze dat haar man (die eindeloos had gezeurd om een kind) en de rest van de familie haar wilden dwingen tot abortus 'omdat een kind niet goed uitkwam'. Ik heb buurvrouw moreel gesteund en toen het kind er was was iedereen blij
T
Heel goed Cees ! Er moet iets aan gedaan worden . Alle christenen zouden hiervoor dienen te zijn de onveiligste plaats op aarde ( de buik van een “ wordende “ moeder ) veiliger te maken .
T
Helaas heb ik ook een minder mooi verhaal. Als achttienjarige wist ik dat ik geen kinderen mocht krijgen wegens een vreselijke ziekte. Zo'n kind gaat door een hel, gilt als een baby in de vlammen. Toen werd ik ook nog verkracht door iemand die medicijnen tegen zware epilepsie slikte. Door de stres sloeg een ongesteldheid over, en ik was doodsbang zwanger te zijn.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.