Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 juli 2019 door Willem J. Ouweneel

De Dordtse Synode: waarom ging het mis?

Morgen is het vierhonderd jaar geleden dat veertien remonstrantse predikanten op boerenwagens uit Dordrecht werden weggevoerd om in ballingschap te trekken, nadat zij op de Nationale Synode oftewel de Synode van Dordrecht (nov. 1618 tot mei 1619) het onderspit hadden gedolven.

Er is veel aandacht voor de vierhonderdjarige herdenking van de Synode geweest; ik mocht bij zowel de opening als de sluiting van deze herdenking in Dordrecht aanwezig zijn. Sindsdien heb ik er ademloos over gelezen in het boek van Fred van Lieburg: Synodestad Dordrecht 1618-1619. Wat een schitterende, uiterst gedetailleerde kerkhistorische beschrijving van de Synode! Wat een boeiend verhaal rond die eerste topconferentie die Europa ooit gekend heeft! Want naast Nederlandse theologen en politici waren er ook vele buitenlanders aanwezig, meer dan honderd bij elkaar. Bijna zeven maanden lang was Dordrecht (de oudste stad van Holland) het middelpunt van (protestants) Europa.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Helaas heeft het denken van de mensheid in de afgelopen eeuw een ziekte opgelopen die men 'post-modernisme' noemt, waarin het axioma wordt gehanteerd dat elke als 'waar' aangemerkte stelling in werkelijkheid zo wordt aangemerkt door 'macht' van een dominante groep. We lijden nu onder activisten voor wie waarheid niet ter zake doet want argumenten slaan ze dood met gelegenheidsrelativisme, ook op academisch niveau doen men dit. Het thema waarheid versus macht speelt tegenwoordig nog erger en nog oneerlijker.
Zo is sinds "den beginne" het denken van de mensheid van de ene besmettelijke ziekte in de andere gerold. En steeds weer raakte het denken (kennis) strak verweven met macht. En steeds weer heerste de overtuiging dat de waarheid een eindproduct van het "zuivere" denken (superieure kennis) is. Ook nu en vooral op academisch niveau.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.