Lody

God

01 juli 2019 door Patrick Simons

Lody van de Kamp vindt verhouding met islam minder ingewikkeld: "Jezus staat tussen het jodendom en het christendom in"

Een brievenwisseling tussen een rabbijn en een islamitische scholier. Dat is wat het boek 'Over muren heen' eigenlijk is. De Nederlandse rabbijn Lody van de Kamp en de islamitische scholiere Oumaima Al Abdellaoui schreven elkaar brieven waarbij de meest lastige onderwerpen niet werden ontweken. De brieven zijn openhartig, eerlijk en een voorbeeld voor hoe je met elkaar om kunt gaan, ondanks het feit dat je tot verschillende religies behoort. CIP.nl sprak met Lody van de Kamp over het boek, jodendom, christendom én antisemitisme. "Ik ga er helemaal niet vanuit dat antisemitisme toeneemt."

U schreef samen met Oumaima Al Abdellaoui het boek 'Over muren heen'. Wat kunt u vertellen over de titel van dit boek?
"De titel hebben wij gekozen omdat wij er langzaam maar zeker achter kwamen dat zij weinig weet van de joodse gemeenschap en jodendom, en ik weinig weet van de islamitische gemeenschap en islam. We hebben ervoor gekozen om dit als een soort kennismaking te schrijven, over de muren heen kijken bij elkaar. Hoe ziet het er bij jullie uit, aan de andere kant van de muur? Het woord muur komt natuurlijk regelmatig voor als het gaat om joodse gebeden bij de klaagmuur. Denk daarbij scheidslijn tussen Palestijnse en joodse gemeenschap."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Jodendom
- Joodse familie van dominee David Zadok vond zijn bekering vreselijk: "Ze hadden nog liever dat ik verslaafd raakte aan drugs"
- Michaël viert als christen het Loofhuttenfeest: "Steeds meer christenen willen terug naar de Joodse en Bijbelse wortels"
- Gertruud ziet hoogmoed als één van de grootste zondes steeds weer de kop opsteken: "God waarschuwt ons keer op keer"
- Wim Verwoerd ziet verband tussen christendom en Jodenvervolging: "Sommige naziwetten waren één op één gelijk aan kerkelijke wetten"
- Gods oordeel over Europa vanwege het vergieten van onschuldig bloed
Meer over jodendom »

Klik hier voor meer informatie over het boek 'Over muren heen'

Reacties

E
Vreemd. Er is goed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek dat erop wijst dat anti-semitisme in veel moskeeën wordt gepreekt. Zie ook het extreme geweld van moslims tegen christenen in Afrika. Ik mis bij Van de Kamp een kritische houding richting Islam.
Met de kritiek (die niet uit de lucht komt vallen), komt hij in de politiek niet correcte hoek. Dát vermijden is heilig.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!