Prosman Murray
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2019 door Geerten van Breugel

Predikant Henk-Jan Prosman vindt dat je de christelijke identiteit niet als museumstuk kunt bewaren: "We hebben een onderstroom van cultuurchristendom nodig"

“Door massa-immigratie heeft de Europese politiek decennialang geprobeerd Europa te veranderen. En dat terwijl immigratie op grote schaal nooit heeft kunnen rekenen op steun van de Europese bevolking“, zo vat dominee Henk-Jan Prosman (rechts op de foto, boven het artikel, red.) het boek 'Het opmerkelijke einde van Europa' samen. Aanstaande zaterdag gaat hij met Thierry Baudet en Bart-Jan Spruyt het gesprek aan over dit boek van Douglas Murray en over de betekenis van het christendom voor Nederland. In gesprek met CIP.nl neemt de predikant daar een voorschot op.

“In het boek worden veel mythes over immigratie doorgeprikt. Zo beschrijft Murray dat bootvluchtelingen vaak helemaal geen vluchtelingen zijn, wat ons wordt voorgehouden, maar dat het om economische migranten uit Afrika gaat.“ Prosman vertaalde het boek van Douglas Murray en is het op veel punten ook eens met de schrijver. “Eigenlijk wordt in het boek de hele geschiedenis van migratie in Europa beschreven. Arbeidsmigratie in de jaren 60, maar ook de grote schok van de vluchtelingencrisis in 2016. In het Verenigd Koninkrijk is het immigratiebeleid pas rond het jaar 2000 door de ‘New Labour’ kabinetten van Tony Blair helemaal uit de hand gelopen.“

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Bekijk of bestel hier het boek ´Het opmerkelijke einde van Europa´

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Wederom goed stuk van Prosman !

In zijn essay op Syb Wynia’s blog beschrijft Prosman exact de oorzaak van de leegloop bij met name de protestantse kerken sinds de jaren ‘70.

De secularisatie en loslaten van het bijbelse fundament.

De Linkse Kerk afl 1:

https://www.sypwynia.nl/een-betrouwbare-liberale-partij-kan-het/
H
En wat is de oorzaak dáárvan? Dat het geloof voor veel mensen weinig verder gaat dan verstandelijk instemmen met de leer of een (privé gehouden) geloofsgevoel. Er is veel studie, maar amper discipelschap in de kerk. Geen ‘overgeven van de regie’ aan de Geest van God: we houden graag de touwtjes stevig in handen, en kerkdiensten mogen ook niet uitlopen. Verder kom ik weinig aanbidding van God tegen die hart en ziel raakt en mensen ‘verliefd’ laat worden op God. Dit o.a. maakt het geloof tot levensstijl ipv de levende relátie die het kan zijn...
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (7)