Matthijn Doekes

Dagelijks leven

19 juni 2019 door Matthijn Doekes

Geloven en single zijn: Nergens las ik dat God mij 'de ware' ging geven

In zijn vorige column vertelde Matthijn Doekes hoe lastig het kan zijn om te geloven en single te zijn. Hij vertelde hoe moeilijk hij het daar soms mee had en over zijn mislukte pogingen om een relatie te krijgen. Vandaag het vervolg.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Eenmaal kerkloos ging ik bepaalde zaken beter onderzoeken. Afkomstig uit de pinksterhoek, ging ik op zoek naar andere doctrine en kwam zo steeds vaker uit bij protestantse leren. Bepaalde ondergesneeuwde zaken die ik nooit hoorde bij de pinksterkerk kwamen in mijn zoektocht naar wat de juiste doctrine was, bovendrijven, zoals het wel of niet spreken in tongen, profetie, uitverkozen zijn of vrije wil hebbende (of beide en hoe dan), en ga zo maar door. Ik verslond artikelen, boeken en YouTube-video's van preken.

Een van de dingen waar ik anders naar ging kijken, was hoe om te gaan met relaties en mijn aanpak en verwachtingspatroon daarin. De stelling dat ik gewoon moest bidden voor de juiste vrouw, moest afwachten en dat God reeds van tevoren ‘de ware’ voor mij had voorbereid, werd omver gezaagd door het rationeel bekijken van wat erover in de Bijbel staat, en wat niet.

Ik kwam tot de conclusie dat ‘de ware’, als in dat er slechts één vrouw op de hele wereld was die voorbestemd was om mijn partner te zijn, niet bestond.

Ik kwam tot de conclusie dat ‘de ware’, als in dat er slechts één vrouw op de hele wereld was die voorbestemd was om mijn partner te zijn, niet bestond. ‘De ware’ is degene met wie jij kiest om te trouwen en ik moest daar zelf actiever naar gaan zoeken. Immers, nergens las ik dat God mij ‘de ware’ ging geven of zelfs dat Hij een partner belooft. Tegenwoordig noem ik dat de ‘Disney-ficatie’ van het romantiek wereldbeeld, aangezien Disney het ‘en de prins en prinses leefden nog lang en gelukkig’ scenario bombardeerde tot waarheid.

De Bijbel zegt gewoon dat ‘wie brandt van verlangen, moet trouwen’. That’s it. En dat je maar één vrouw mag hebben. Vrij nuchter gesteld. De enige ware waar de Bijbel over spreekt, voor zover ik weet, is God als Ware voor Zijn volk. Het begon ook heel logisch te klinken voor me. Immers, ik kende best wat mensen die net als ik ‘ongewenst single’ waren, ja, zelfs al oudere mensen die er enorm verdriet van hadden dat ze nooit de kans op een huwelijk hadden gekregen, al hadden ze er hun hele leven voor gebeden. Dat raakte mij diep.

Blijkbaar is zelf actie ondernemen een onderschatte missie. En zo veranderde ik van gedachten over daten. ‘Wie een vrouw vindt, vindt iets goeds’, staat er ook in de Bijbel. En vinden suggereert dat je dus moet zoeken. Ik zag ook dat in andere kerken er heel anders mee omgegaan werd dan in mijn oude kerk. Een stuk losser, en veel meer gewoon iets van ‘het is je eigen zaak’. Daarmee niet promiscue gedrag vergoeilijken, maar wel een stuk meer autonome verantwoordelijkheid geven.

En zo gingen de deuren open van het daten…

Dit is het tweede deel in een drieluik over single zijn, daten en relaties als christen
Lees hier deel I: Geloven en single zijn: Als christen voelde ik me enorm mislukt.

Matthijn Doekes schrijft columns voor CIP.nl.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Singles
- Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
- "Single zijn in Gods koninkrijk is iets moois"
- Geloven en single zijn: "Als christen voelde ik me enorm mislukt"
Meer over singles »

Bezoek de Facebookpagina van Matthijn Doekes

Reacties

S
De ware die God heeft voorbereid is gebaseerd op hoe Isaac en Rebbecca bij elkaar zijn gebracht en op veel getuigenissen (boeken zoals (auto)biografieen) van christenen in het Koninkrijk van God).Maar als je alle huwelijken in de bijbel er op na slaat dan zie je dat het vaak (heel erg tegen de westerse cultuur in) een beslissing van de (schoon)ouders was, zeker t.a.v. de vrouw. Ook in het Nieuwe Testament. Alleen bij hertrouwen lijkt Paulus er vanuit te gaan dat je op die leeftijd (en eerdere huwelijkservaring!) het beste zelf kan beslissen
M
Iaac en Rebecca als voorbeeld nemen, is mijns inziens een te magere basis. Het is slechts 1 voorbeeld, de Bijbel zegt er verder niets over. Daarnaast had dat meer met het vervolg en de bloedlijnen van het volk Israel te maken en niet met een soort persoonlijke 'lovestory'. Hoe mensen zelf ervaren dat God hen samenbracht, is voor hen prachtig natuurlijk, echter ik zie dus geen Bijbelse grond voor die bewering en dat is waarmee ik wil toetsen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?