De Heer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 juni 2019 door Patrick Simons

Ds. De Heer verklaart kritiek op opwekkingsmuziek: "Acceptatie van deze muziek verloopt vaak via het gevoel"

Ds. J. M. D. de Heer uitte recent tijdens een avond van Bewust Gezin flinke kritiek op opwekkingsmuziek. Er volgde een stroom aan reacties. Op CIP.nl reageerden Arjan Baan en ds. J. L. de Jong op de uitspraken. Maar wat bedoelde de predikant van de gereformeerde gemeente in Middelburg nu precies met zijn kritiek? Wat is opwekkingsmuziek en waar zit de kern van zijn kritiek? Waarom wantrouwt hij gevoel? Wat vond hij eigenlijk van de reacties op zijn lezing? In gesprek met CIP.nl beantwoordt hij deze vragen.

De studeerkamer van ds. J. M. D. de Heer staat vol met boeken. Hoewel ik inmiddels in flink wat studeerkamers van predikanten en theologen ben geweest, zijn er maar weinig dominees die zo'n diversiteit aan boeken in de kast hebben staan. Het toont de brede interesse van de predikant. Want wie dacht de kritiek van hem op de evangelische beweging en recent opwekkingsmuziek in het bijzonder uit de losse pols komt, heeft het mis. De vele reacties, waarvan een gedeelte behoorlijk negatief, schrikken de predikant ook niet af. "Er zaten zure reacties bij van mensen die niet tot tien kunnen tellen. Die mensen zijn nu er nu eenmaal in zowel reformatorische als evangelische kringen. Die blazen in één keer stoom af en nemen niet de moeite om zich af te vragen wat er precies gezegd is. Luther zei al dat je als predikant een huid van een olifant moet hebben. Ik probeer met alle reacties mijn winst te doen."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opwekkingsmuziek
- GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie"
- Christian Verwoerd reageert op kritiek ds. De Heer: "Als dominee De Heer moeite heeft met zonde, zou hij dit lied moeten omarmen"
- CGK-predikant reageert op uitspraken ds. De Heer over opwekkingsmuziek
- Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee
- Noodklok over reformatorische kerken: "Er gaan geen zielen verloren omdat ze een 'eenzijdig' opwekkingslied hebben gezongen"
Meer over Opwekkingsmuziek »

Reacties

M
Wat ontzettend goed dat CIP deze inhoudelijke dialoog faciliteert en dat deze ds. bereid is zijn punt toe te lichten en te reageren op de anderen. Ik kijk nu al uit naar de vervolgartikelen.
R
Ik had nooit gedacht dat ik het met hem eens kon zijn, maar dat ís wel zo! Er is niks op tegen de drempel naar de kerk te verlagen, maar het genre wordt een doel op zich. Dát stelt hij terecht aan de kaak!

Het past natuurlijk prima bij de huidige vrijheid/blijheid cultuur, maar of dat beklijft is inderdaad maar de vraag!

Dan zijn de cantates van Bach duidelijk meer gelaagd, maar ook andere klassieke stukken raken meer aspecten van het leven!
A
Ben zelf niet van gereformeerde huize. Ben op m'n 21e tot geloof gekomen. Sindsdien in evangelische kringen geestelijk opgegroeid naar volwassenheid.

Ben het eens met de ds. Geloof is geen kwestie van gevoel maar van kennis van het woord van God. Van Christus dus. Anderzijds is muziek wel een uitlaatklep voor en van de ziel. Wat mij betreft zijn de teksten in opwekkingliederen veelal te eenzijdig en oppervlakkig en hebben weinig raakvlakken met ons dagelijkse leven.
Toon meer reacties (24)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen