matthijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 juni 2019 door Patrick Simons

In christelijk Nederland zijn homo’s dé zondebok: "We gebruiken hen om van onze schuld af te komen"

"Waarom gaan we in de kerk eigenlijk zoveel strenger om met een homoseksueel echtpaar dan met een rijke bankier die twee huizen in Frankrijk heeft?" Dat vraagt Matthijs Vlaardingerbroek zich af in het programma Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Hij sprak daar uitgebreid over wat hij noemt 'het zondebokmechanisme'. Volgens hem een groot probleem in kerkelijk Nederland.

Matthijs kwam er achter dat hij persoonlijk zondebokken had, maar dat dit ook speelde in de wereld, in Nederland én in christelijk Nederland. "Er is een groep christenen in kerkelijk Nederland die de zondebok is. Als christenen hebben we één gezamenlijke zondebok. Dat is niet ooit door iemand bepaald, maar het is eigenlijk zo gegroeid. Deze zondebok is eigenlijk een groep. Het is een groep christenen op wie wij een bepaalde schuld hebben gelegd en waartegen wij hebben gezegd: je bent eigenlijk niet welkom in ons midden en als je wél welkom bent, ben je niet volledig welkom. We sturen ze eigenlijk de woestijn in, zoals in Leviticus in het Oude Testament. We leggen schuld en zonde op hen neer en zeggen: jullie zijn zo schuldig en slecht dat jullie niet meer in onze heilige gemeenschap passen. Het effect is dat wij als groep meer een eenheid zijn én onschuldig door het leven kunnen gaan. Die andere groep draagt de schuld namelijk. Wij worden er zelf beter van omdat we een andere groep christenen als heel slecht beschouwen."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Beluister hier de hele uitzending

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik zeg dus niet: 'Het maakt niet uit of je zondigt.' Ik zeg: 'Laten we Gods heiligheid zo serieus nemen dat we zelfs naar onze eigen zonden kijken in plaats van wijzen naar de ander.' Waarom zijn andermans zonden zoveel erger dan de mijnen: mijn koophuis, mijn mooie auto en mijn pensioenvoorziening? Mijn lustige gedachten? Mijn onbereidheid om te vergeven? Mijn onbarmhartigheid en liefdeloosheid? Het lijkt alsof we heel genadig met onszelf omgaan en redelijk genadeloos met onze homoseksuele broeder of zuster. Waar is Gods heiligheid in dit?
E
Helemaal waar en bijna niemand heeft het erover.
Dank je wel Matthijs voor dit mooie stuk. Ik ben er erg blij mee. Persoonlijk ken ik veel homo's en bijna zonder uitzondering zijn zij liever, zachter, meelevender, socialer dan vele anderen. Laten we hen inderdaad verwelkomen met echte liefde en aanvaarding. En laten we inderdaad eens naar onszelf kijken! What would Jesus do! En voor alle duidelijkheid: homosexualiteit is geen keuze. Het is een geaardheid!!!!!
Toon meer reacties (11)