Nico Schipper

Nieuws

07 juni 2019 door Nico Schipper

Is er nu sprake van een breuk tussen ChristenUnie en SGP?

Wat een gedoe! De onderhandelingen om in Zuid-Holland een coalitie te smeden zijn mislukt. ChristenUnie en SGP hebben gesproken met Forum voor Democratie (FvD), maar zien bij nader inzien toch geen heil in een gezamenlijk programma. Kees van der Staaij reageerde via Twitter als een van de eersten op het nieuws: ‘Dat CU/SGP niet aanhaken bij CDA en VVD om in Zuid-Holland samen met FvD een college te vormen, is een gemiste kans. Aan de SGP heeft het niet gelegen.’

Het lijkt erop dat de politiek leider van de SGP over de schouders van zijn partijgenoten in Zuid-Holland heeft meegekeken met de onderhandelingen. Dat is niet zo verstandig. Misschien wilde hij bewaken dat er wisselgeld betaald werd aan FvD voor de tweede SGP-zetel in de Eerste Kamer? Zijn conclusie was kraakhelder: de ChristenUnie heeft de boel laten klappen. ‘Aan de SGP heeft het niet gelegen.’ Van der Staaij noemt dat een gemiste kans. Blijkbaar wilde de SGP heel graag. Maar: gretigheid komt je in onderhandelingen meestal duur te staan. Stel je voor dat Wiegel weer bij hen aanklopt…

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid
Kiezers van met name de ChristenUnie en ook van de SGP haakten af. Ze weken uit naar een andere partij of bleven thuis, omdat ze hun eigen partij niet meer herkenden.

Ondertussen ging de SGP-vertegenwoordiger in Brussel nog een stapje verder. Bas Belder steunde ‘van harte’ het verzoek van FvD om toe te treden tot dezelfde conservatieve fractie. Peter van Dalen (CU) stemde als enige tegen en verliet de vergadering. Hij gaat op zoek naar een andere fractie. Het is onduidelijk wat de positie van de opvolger van Bas Belder is. Gaat Bert-Jan Ruissen met Van Dalen mee of gaat hij in de fractie met rechts-nationalistische partijen toch verder met FvD?

De hamvraag is wat het gedoe in Zuid-Holland en Europa betekent voor de relatie tussen ChristenUnie en SGP. Kees van der Staaij twitterde op 1 juni nog dat de onderlinge omgangsvormen prettig zijn verbeterd. Daar ligt het dus niet aan. Maar ik schreef een paar weken geleden al dat de twee partijen in de Europese campagne met meel in de mond spraken. Ze zaten elkaar in de weg. De ChristenUnie gijzelde de SGP en andersom. Onbedoeld. Kiezers van met name de ChristenUnie en ook van de SGP haakten af. Ze weken uit naar een andere partij of bleven thuis, omdat ze hun eigen partij niet meer herkenden. De verkiezingsuitslag was dan ook niet om over naar huis te schrijven.

Is er nu sprake van een breuk tussen de twee christelijke partijen? En hoe dramatisch is dat? ChristenUnie en SGP zijn twee partijen met een eigen cultuur en een eigen profiel. De twee zijn nooit met elkaar ‘getrouwd’. Breuk is dus een groot woord en op z’n hoogst van toepassing op de Brusselse fractie. Waarom zouden politieke partijen méér nog dan kerken een geestelijke eenheid tussen gewone christenen en bijzondere refo’s moeten tonen? De samenwerking tussen ChristenUnie en SGP was in oorsprong heel pragmatisch. Daar waar het niet lukte om zelfstandig een zetel te bemachtigen, besloten ze met respect voor de onderlinge verschillen samen te werken. In Europa en in Noord-Brabant, bijvoorbeeld. Waar is die pragmatische benadering gebleven?

Kijk nuchter naar het beperken van een pragmatische samenwerking en waak voor onheilig vuur!

Nu zou het wel eens een versterking van de christelijke politiek kunnen betekenen als ChristenUnie en SGP meer hun eigen koers varen en elkaar intussen blijvend weten te vinden in de strijd op gezamenlijke fronten. Dat vraagt vandaag om nuchterheid en wijsheid, niet alleen bij partijbobo’s maar ook bij de achterbannen (en niet in het minst de dominees die niet bij hun leest blijven). Kijk nuchter naar het beperken van een pragmatische samenwerking en waak voor onheilig vuur!

Fanatieke partijgangers spuien schaamteloos onheuse frames en hatelijke teksten over de andere partij. Er zijn zelfs SGP’ers die de ChristenUnie verwijten een verbond met de duivel te hebben gesloten. Ze snappen niet dat de partij van Segers in één kabinet met D66 is gestapt. En ze hebben een punt. De stevige botsing tussen Pechtold en de voorman van de ChristenUnie legde een diepe kloof bloot, maar D66 bleek bereid een pas op de plaats te maken. Het is inmiddels oorverdovend stil over voltooid leven. Tel uit je winst!

FvD heeft aantrekkingskracht op een aantal SGP-kiezers. Een beweging naar rechts is daar geen afdoende antwoord op.

Intussen heeft de SGP huiswerk. De positieve houding ten opzichte van FvD zal ook binnen de eigen partij reacties oproepen. Niet iedereen is daar blij mee. Daar komt bij dat de partij al een aantal verkiezingen op rij moet knokken voor het behoud van haar positie. Ternauwernood werd de tweede zetel in de Eerste Kamer behouden. En opiniepeilers wagen het nu zelfs om de partij op twee zetels in de Tweede Kamer te zetten. Het is nog niet zo lang geleden dat niemand dat in z’n hoofd haalde. Geen enkele partij was zo stabiel als de SGP!

Het lijkt er op dat de partij worstelt met het eigen verhaal. FvD heeft aantrekkingskracht op een aantal SGP-kiezers. Een beweging naar rechts is daar geen afdoende antwoord op. En een gezamenlijke campagne met het Reformatorisch Dagblad om duidelijk te maken dat FvD toch vooral geen alternatief is voor de SGP ook niet. De spade moet dieper! De SGP moet weer op zoek naar waar de partij uniek in is. Er is intern veel veranderd. Met Kees van der Staaij voorop is de SGP de wereld ingestapt. Dat werd gewaardeerd. De meest seculiere praatprogramma’s werden een beetje verliefd op de man die zijn partij wat meer salonfähig maakte. Maar het nieuwtje is er inmiddels af. Voorbij Nashville moet er nogal wat gebeuren voordat Van der Staaij weer kan zeggen: ‘Aan de SGP heeft het niet gelegen.’

Nico Schipper is adviseur, coach en trainer in politieke communicatie. Klik hier voor meer informatie.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

T
Het zitten in één fractie is beslist iets anders dan het zitten in één coalitie. Maar het me voorstellen dat sommige christenen het moeilijk vinden dat de CU in één coalitie met D66 zit. D66 is voorstander van abortus. Dus van het doden van foetussen in de baarmoeder! Ik kan het me voorstellen dat sommige christenen D66 eerder D666 noemen. Het is een harde typering , maar ik kan het me voorstellen.
N
FVD is ook voorstander van abortus. Evenals GL en VVD en PvdA en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het doel van een christelijke politieke partij is het indammen van het kwaad. Als je dat kan doen in een coalitie laad je een zware verantwoordelijkheid op je als je daarvoor wegloopt.
g
De Christenunie is zo links geworden, dat het logisch is dat SGP toenadering zoekt bij Forum.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify