Ds. E. K. Foppen

God

06 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Foppen: "Gereformeerde waarheden kom ik buiten de BibleBelt op het spoor"

“De gereformeerde theologie onderstreept dat ‘van nature niemand gelooft’ en geloof een geschenk van God is. Het is best lastig om dat midden op de Biblebelt écht duidelijk te maken. Er zijn immers heel veel mensen met de kerk verbonden.” Ds. E. K. Foppen ontdekte in Gorinchem dat gereformeerde waarheden juist buiten de BibleBelt tot leven komen. Vorig jaar verhuisde de hervormde predikant naar Den Haag. CIP.nl sprak met de predikant over verdampte eeuwigheidsperspectieven, de noodzaak van bekering en dominee-zijn in Gorinchem.

“Bij ons thuis werd hardop gebeden en veel gezongen”, herinnert de dominee zich, geboren in “een positief-christelijk gezin”. “Ik wilde altijd heel graag huisarts worden. Ik denk dat dit kwam omdat we zelf een prettige huisarts hadden. Als kind dacht ik om die reden: ‘Dat wil ik later ook!’ Op mijn twaalfde jaar is mijn vader plotseling overleden op 50-jarige leeftijd. Dat was een ramp! Langs de kant van de weg is hij in elkaar gezakt. ’s Morgens om 07:00 uur stond er een politieagent op de stoep. Die morgen heb ik hem nog de deur uit zien gaan." Psychisch en geestelijk heeft deze tragedie een enorme impact op het leven van ds. Foppen gehad. En nog steeds. “Ik heb nooit gepuberd”, maakt hij duidelijk. “Met één dreun werd ik volwassen gemaakt, voor zover dat kan.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

P
Mooi inhoudelijk verhaal. Ik loop er steeds vaker tegenaan dat kerkmensen op de Biblebelt naar de kerk gaan om te horen wat ze al weten. Zo gauw er iets verrassends wordt gezegd, rechtstreeks Bijbels, is het foute boel.
REAGEER
P
Hier proef ik het evangelie van uit de bijbel los van enige traditie en voorwaarde om jou vrijblijvend Zijn gestrekte hand te mogen ontvangen.
REAGEER
H
Wat hebben we in onze kerken behoefte aan predikanten als ds. Foppen! Via internet heb ik als oud-Gorkumer heel wat diensten uit de Grote Kerk waarin hij voorging met zegen beluisterd. En dat nog met jubelend orgelspel ook: een prachtige combinatie!

Heel veel zegen in de Residentie toegewenst, ds. Foppen!
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify