rik

Mooi

29 mei 2019 door Rik Bokelman

Waarom er zoveel anti-christenen in de kerk zitten

Als ik mensen in m’n omgeving die niet in God geloven vraag wat ze van christenen zeggen, hoor ik vaak hetzelfde. Ze vinden christenen hypocriet. Arrogant zelfs. Want, vertellen mensen dan, christenen zijn zo enorm anti: anti-abortus, anti-homo, anti-islam en ga zo maar door. En waar ze dan voor zijn? Dat weten die mensen niet eens. Deze 'anti-christenen' zouden zich moeten schamen.

Ik denk dat er enorm veel christenen bekend staan als hypocriete mensen omdat zij wél het woordje ‘anti’ begrijpen, maar niet het woordje ‘genade’.

Als je ‘anti’ bent, dan ben je ergens tegen. Dan is dat je focus. In goede zin verzet je jezelf dan tegen iets wat jij onrechtvaardig vindt. Helaas schiet dit heel vaak negatief door. Dan kijk je opeens naar de wereld om je heen, op zoek om als een hooligan ergens lekker tegenaan te kunnen schoppen. Om te laten zien dat jij het beter weet. Om te laten zien dat jij dichter bij God en de waarheid leeft dan al die vieze vuile zondige mensen die om je heen in de duisternis wandelen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Genadevol leven
- Veel christenen hebben niets van godsdienstvrijheid begrepen
- Waarom het zo verschrikkelijk is mensen als bekeringsprojectje te zien
- Christenen die niets hebben met geloofstwijfel zijn zelf de grootste ongelovigen
Meer over Genadevol leven »

Reacties

A
Goed over nagedacht en geschreven. Zijn wij (incl. ik) christenen als een lichtend licht en zoutend zout? Efeziërs 5.

Ik ben bang dat het naar de andere kant doorslaan: als een christen zich zorgen maakt en dit ook laat merken, wordt die dan niet te snel ook als een 'anti-christen' gezien? Daarom is het belangrijk om open te zijn en met elkaar dit, in alle rust, ootmoed (!) en vertrouwen te bespreken dan elkaar alleen (zorgelijk misschien?) aan te kijken.
W
Geweldig stuk. Slaat de spijker op zijn kop. Jammer dat zo weinig mensen het zien hier. Maar dat is vaker wel zo met wettische mensen. Hebben weinig zelfkritiek. Ik zie weer een oud gedicht voor me dat ik ooit schreef. “De kennis van het goed en kwaad. Vol van zichzelf is de gewetenssoldaat. Opgeheven vinger, pafferig bleek gelaat. De moralist hij weet waar het om gaat. Een beetje gevoel heeft hij altijd gemist. Het gezond verstand heeft hij opgedist. De moralist die in ons geweten grist!”
REAGEER
Jezus Christus was ook echt wel anti, maar zijn imago was vooral pro en liefdevol. Rik Bokelman maakt in dit artikel prachtig duidelijk dat christenen een imago op hebben gebouwd wat percies andersom is als dat van Christus zelf.
REAGEER
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify