Almatine Leene

God

05 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Almatine Leene vindt theologie onmisbaar: "Je kunt niet slechts geloven op basis van gevoel"

Termen als ‘theologie’ en ‘dogmatiek’ lijken is sommige christelijke kringen vieze woorden te zijn. Jammer, vindt ook Almatine Leene. Wat geloven wij als christenen? Dáárover gaat deze cursus ‘Dogmatiek voor iedereen’. De twaalf lessen zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Almatine Leene en Wim Markus. “Je kunt niet slechts geloven op basis van gevoel,” vertelt de theologe.

Dogmatiek. Voor veel CIP-lezers is dit een onbekend begrip. Zou je in Jip & Janneke-taal willen uitleggen wat dogmatiek inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
“Kees van der Kooi heeft mooi verwoord wat dogmatiek is: Dogmatiek is niets anders dan een poging een beetje fatsoenlijk te praten over de verhouding God, mens en wereld. Daarvoor gebruik je drie bronnen: de Bijbel, de kerkgeschiedenis en actuele thema’s. Bijvoorbeeld de vraag, wat kun je zeggen over de doop? Je zoekt dan alle Bijbelteksten daarover op, kijkt wat er in de kerkgeschiedenis over is geschreven en verbindt dat aan huidige discussies. Op die manier kun je zinvol nadenken over een heleboel thema’s en kun je groeien in je geloof. Het is noodzakelijk om te doen want als christenen zijn we vaak heel selectief in het kiezen van bijbelteksten of theologen en dogmatiek helpt om dat te voorkomen. Als je bijvoorbeeld voorstander van de kinderdoop bent, kies je automatisch teksten die daar het duidelijkst op wijzen en dat geldt andersom voor de volwassendoop ook. Op die manier komen we niet verder. De Bijbel spoort ons aan om na te denken over wat we geloven en dat is wat dogmatiek zo goed en gestructureerd mogelijk probeert te doen! En dat is niet alleen boeiend en noodzakelijk, maar vooral ook heel leuk!”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier voor meer informatie over de cursus ‘Dogmatiek voor iedereen’

Reacties

Als hobbytheoloog ben ik een enthousiast beoefenaar van dogmatiek, daarom juich ik deze cursus toe. Mooi initiatief!
REAGEER
Terecht wil Almatine meer aandacht voor apologetiek, de verdediging van ons geloof. Dat is niet alleen voor onszelf belangrijk ter versterking van je geloof, maar ook nuttig bij het uitleggen van je geloof aan buitenstanders buiten de christelijke bubbel met woorden die zij begrijpen. Een prachtige uitdaging!
REAGEER
Ratio en gevoel zijn beide belangrijk. Wanneer het gevoel er niet meer zo is, moet de ratio de leiding nemen. Nu is bij mij de ratio evenredig aan mijn geloof.

Wat betreft de dogmatiek. Juist is dat je op dogmatiek een ander niet kan veroordelen, b.v. alleen volwassene doop of alleen kinderdoop, het zijn beide dogma's.

De Bijbel (canoniek) zal alleen gezag moeten hebben, als zijnde Gods woord. Verder moeten we oog houden voor de wereldpolitiek in relatie tot de eindtijd profetieën, zeker t.a.v. het volk Israël. (vervolgt)
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify