Nico Schipper

Nieuws

24 mei 2019 door Nico Schipper

Hoe ChristenUnie en SGP elkaar gijzelen

De romantiek is terug in de politiek. Ondanks de verwoede pogingen van de peilers om dat te voorkomen, is er toch nog ruimte voor een verrassende verkiezingsuitslag. Niet de eurosceptische schreeuwers winnen, maar de pro-Europese idealisten. Frans Timmermans is Hans Brusselmans reuze dankbaar. In de kantlijn van de campagne acteerden ChristenUnie en SGP met een gezamenlijke kandidatenlijst. Dat was geen succes. De twee gijzelden elkaar.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Sinds mensenheugenis trekken de twee partijen in Europa samen op. Ooit waren ze met z’n drieën: GPV, RPF en SGP. Het was toen een hele tour om gezamenlijk één zetel te bemachtigen. Inmiddels staan ChristenUnie en SGP alweer een poosje stabiel op twee zetels in het Europees Parlement. Dat betekent overigens niet dat er in de afgelopen jaren constructief werd samengewerkt. Het partijbestuur van de SGP keek machteloos en tandenknarsend toe hoe hun eigen kandidaat koos voor een carrière als solist.

In Nederland laten ChristenUnie en SGP zich allebei kennen als partijen die hun politiek handelen baseren op bijbelse uitgangspunten. Dat leidt overigens wel tot een heel verschillend profiel. De ChristenUnie zoekt de samenwerking met andersdenkenden, terwijl de SGP meer vanuit de antithese opereert. ChristenUnie en SGP geven een heel verschillend antwoord op de vraag hoe het christelijk geloof tot zegen kan zijn voor de samenleving.

De ChristenUnie blijft het liefst zover mogelijk uit de buurt van FVD, terwijl de SGP juist niet te veel afstand wil nemen.

Dat leidt tot uiteenlopende standpunten over bijvoorbeeld duurzaamheid en immigratie, maar ook over traditionele waarden die onze samenleving jarenlang stempelden. Accepteer je dat we als christenen een kleine minderheid zijn of wil je houden wat je hebt? Wat is fundamenteel en wat niet? In de aanloop naar de EP-verkiezingen kwamen de verschillen tussen ChristenUnie en SGP op een pijnlijke manier boven water, bijvoorbeeld in de positionering ten opzichte van Forum voor Democratie.

De ChristenUnie blijft het liefst zover mogelijk uit de buurt van FVD, terwijl de SGP juist niet te veel afstand wil nemen. In de achterban van de SGP is meer sympathie voor FVD, omdat daar een sterkere oriëntatie op rechts is en immigratie veel meer als een bedreiging voor de Nederlandse identiteit wordt gezien. Toen FVD zich meldde voor dezelfde Europese fractie als ChristenUnie en SGP liet Peter van Dalen meteen weten dat hij dat niet meemaakt. Maar de SGP hield de kaken op elkaar.

Kees van der Staaij deed vorige week nog een poging door te benadrukken dat de koers van het kabinet best nog een stuk rechtser mag, maar daar zal coalitiepartner ChristenUnie wel weer niet zo blij mee geweest zijn.

De SGP had last van de ChristenUnie. Hoe houd je SGP-kiezers met sympathie voor FVD vast als je niet kan roepen dat je best met de club van Baudet wil samenwerken? Kees van der Staaij deed vorige week nog een poging door te benadrukken dat de koers van het kabinet best nog een stuk rechtser mag, maar daar zal coalitiepartner ChristenUnie wel weer niet zo blij mee geweest zijn. In deze campagne zaten ChristenUnie en SGP elkaar behoorlijk in de weg. De ChristenUnie gijzelde de SGP en andersom.

Die ene kandidatenlijst is op dit moment niet meer nodig om samen één zetel te behalen. En het is maar zeer de vraag of de geforceerde samenwerking van ChristenUnie en SGP de christelijke politiek sterker maakt. Er werd in beide achterbannen gemopperd op de samenwerking. Op sociale media lieten kiezers van beide partijen weten dat ze deze keer uitweken: ‘Deze keer niet, Kees!’ Het zou zomaar kunnen dat beide partijen meer kiezers aanspreken als zij vrijuit hun eigen profiel kunnen inkleuren. ChristenUnie en SGP zijn er om het beleid te beïnvloeden. Op welke manier lukt dat het best? De partijbesturen doen er goed aan om het uitkomen met één kandidatenlijst en het samenwerken binnen één fractie nog eens tegen het licht te houden. Nuchter en met wijsheid.

Nico Schipper is adviseur, coach en trainer in politieke communicatie. Klik hier voor meer informatie.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

S
Laat ik het zo zeggen: ik heb veel meer tegen mensen die doen alsof ze een neutraal stuk schrijven maar tussen de regels door heel vooringenomen zijn. In de intro geeft hij eerlijk aan hoe hij over welke partijen denkt.
Ja, Nico. In de jaren 80 hadden we in N-B goede contacten tussen SGP, RPF en GPV. Het accent lag op de gezamenlijke zg bijbelgetrouwheid. Het lidmaatschap van het GPV, lid zijn van de GKV, was niet bepalend voor een samenwerking, terwijl juist RPF altijd de verbinding zocht met de andere twee. Althans zo heb ik het ervaren in het Brabantse, waar we blij waren met 1 zetel. M.i. is er nu meer sprake van polarisatie als gevolg van, in relatie tot zg bijbelgetrouwheid.
L
Dank Nico voor deze heldere analyse, helemaal mee eens!

Loes Zandbergen-Kok
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?