Nico Schipper

Nieuws

24 mei 2019 door Nico Schipper

Hoe ChristenUnie en SGP elkaar gijzelen

De romantiek is terug in de politiek. Ondanks de verwoede pogingen van de peilers om dat te voorkomen, is er toch nog ruimte voor een verrassende verkiezingsuitslag. Niet de eurosceptische schreeuwers winnen, maar de pro-Europese idealisten. Frans Timmermans is Hans Brusselmans reuze dankbaar. In de kantlijn van de campagne acteerden ChristenUnie en SGP met een gezamenlijke kandidatenlijst. Dat was geen succes. De twee gijzelden elkaar.

Sinds mensenheugenis trekken de twee partijen in Europa samen op. Ooit waren ze met z’n drieën: GPV, RPF en SGP. Het was toen een hele tour om gezamenlijk één zetel te bemachtigen. Inmiddels staan ChristenUnie en SGP alweer een poosje stabiel op twee zetels in het Europees Parlement. Dat betekent overigens niet dat er in de afgelopen jaren constructief werd samengewerkt. Het partijbestuur van de SGP keek machteloos en tandenknarsend toe hoe hun eigen kandidaat koos voor een carrière als solist.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

S
Laat ik het zo zeggen: ik heb veel meer tegen mensen die doen alsof ze een neutraal stuk schrijven maar tussen de regels door heel vooringenomen zijn. In de intro geeft hij eerlijk aan hoe hij over welke partijen denkt.
REAGEER
Ja, Nico. In de jaren 80 hadden we in N-B goede contacten tussen SGP, RPF en GPV. Het accent lag op de gezamenlijke zg bijbelgetrouwheid. Het lidmaatschap van het GPV, lid zijn van de GKV, was niet bepalend voor een samenwerking, terwijl juist RPF altijd de verbinding zocht met de andere twee. Althans zo heb ik het ervaren in het Brabantse, waar we blij waren met 1 zetel. M.i. is er nu meer sprake van polarisatie als gevolg van, in relatie tot zg bijbelgetrouwheid.
REAGEER
L
Dank Nico voor deze heldere analyse, helemaal mee eens!

Loes Zandbergen-Kok
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify