Willem Ouweneel

Dagelijks leven

24 mei 2019 door Willem J. Ouweneel

Een groot profeet stierf

Afgelopen zaterdag was het 108 geleden dat Gustav Mahler overleed, nog geen 51 jaar oud. Voor mij een van de grootste componisten die ook geleefd hebben, een man die een grote invloed op mijn leven heeft uitgeoefend. Als student in Utrecht ging ik eens met een aardig meisje naar een concert in Tivoli, het destijdse houten noodconcertgebouw in Utrecht. Op het programma stond het Tweede Pianoconcert van Brahms, en dat interesseerde me zeer. Als je tot acht uur wachtte en je durfde erop te gokken dat er nog lege plaatsen over waren, kreeg je als student op vertoon van je collegekaart een toegangskaartje voor slechts vijf gulden (€ 2,27). Zo kwamen we binnen, in afwachting van Brahms.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Een zeer aangenaam stukje muziekcultuurgeschiedenis met prachtige verbindingen die goed tot de verbeelding spreken. De interesse van W.J. Ouweneel in Brahms Tweede piano concert die aanleiding was om met het aardige meisje Tivoli te bezoeken, heeft later tot gevolg gehad, de werken van Gustav Mahler te omarmen. Brahms en Mahler waren geen tijdgenoten en toch zag ik reden de geciteerde Goethe een verbindende rol toe te delen.
'Al het vergankelijke is slechts een gelijkenis' (nl. van het hogere, het eeuwige, het goddelijke). In 1769 vestigde Goethe zich in Straatsburg om zijn juridische studie te voltooien. Daar ontmoette hij en 5 jaar oudere man met de naam Herder. Deze had grootte invloed op de ontwikkeling van Johan Wolfgang Goethe. Herder wees hem op de Bijbelse oer- poëzie en de bron van alle poëtisch scheppingsvermogen was het hart en niet het hooft.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify