Ds. Gerrit de Fijter

God

23 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"

“Ik kan rijen mensen opnoemen die nog nooit gesprekken hebben gevoerd met iemand uit een andere kerkcultuur. Als Nationale Synode willen we daar verandering in brengen. Christenen zijn leden van één en hetzelfde lichaam,” merkt ds. Gerrit de Fijter op. Dit jaar neemt hij afscheid als voorzitter van de stuurgroep Nationale Synode (nieuwe stijl). Maar eerst tekenen op 29 mei 2019 vertegenwoordigers van bijna veertig kerken een Verklaring van verbondenheid in de Grote Kerk van Dordt.

U bent gevormd in de Nederlandse Hervormde Kerk, inmiddels onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Binnen die kerk zie ik veel verschillende stromingen. Van vrijzinnig tot bevindelijk-gereformeerd. Niet iedereen voelt zich met elkaar verbonden. Heeft het dan wel zin om samen één kerk te zijn?
“Het is duidelijk dat de kerk bestaat uit mensen die op de één of andere manier iets met Christus hebben. Ik trek de laatste tijd veel op met broeders en zusters uit evangelische en pinksterkerken. Maar ik ken ook veel gelovigen uit reformatorische kringen, zoals de Gereformeerde Gemeenten. De één is gewend om in een kerkdienst de handen omhoog te steken en halleluja te roepen. Anderen houden het liever bij een orgel en zingen liever psalmen in de Oude Berijming. Dat is toch prima! Binnen de belijdende kerk, die ik voorsta mag iedereen zich vrij voelen om de eigen identiteit te bewaren. Van daaruit kun je met elkaar in gesprek gaan, zonder elkaar af te vallen. Dat geloofsgesprek willen we als Nationale Synode stimuleren. Je ontdekt dat je veel meer gemeenschappelijk hebt dan je dacht. Bovendien leer je via geloofsgesprekken elkaar te vertrouwen. En dat is wezenlijk.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Eenheid
- In christelijk Nederland voel ik mij vaak een tweederangschristen
- Uit een evangelische gemeente gezet
- Theoloog voelt zich niet één met andere christenen: "Jezus zal het vast begrijpen"
- Verlang je naar christelijke eenheid? De sleutel ben jijzelf!
- Eenheid onder christenen: Drie uitspraken van Herman Selderhuis
Meer over eenheid »

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Synode

Reacties

A
Mooi, deze (h)erkenning van mensen die elkaar niet kennen!
Wijze woorden van ds. De Fijter, helemaal mee eens. Ik kan me op de bibelbelt situaties herinneren waar men op zondagochtend, elkander op straat tegenkwam en een ieder naar zijn/haar kerk ging, zonder de ander die naar de naast gelegen kerk ging, te begroeten. Als je als christen de basale normen bent kwijtgeraakt, wordt het tijd om uit de bubbel te komen.
REAGEER
A
De Fijter ontwijkt (volgens dit verslag) de opmerking m.b.t. de vrijzinnigheid binnen de PKN. Hij spreekt over de kerk als over een groep mensen ''die op de een of andere manier iets met Jezus hebben''(NB!). Hij zegt: "Binnen de belijdende kerk, die ik voorsta mag iedereen zich vrij voelen om de eigen identiteit te bewaren." Kennelijk dus ook mensen met een vrijzinnige identiteit die o.a. de lichamelijke opstanding van Jezus loochenen ... Het in dit verband citeren van Romeinen 12 vers 10 is verwarrend. We wachten de 'Verklaring ...' maar af.
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify