Gertruud Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

23 mei 2019 door Patrick Simons

Volgens Gertruud lijken christenen soms te vergeten dat Jezus Joods was: "Ze hebben van Jezus een soort Romeinse God gemaakt"

Soms lijken christenen te vergeten dat Jezus een Jood was. En van Joden kunnen we als christenen ontzettend veel leren. Daarom schreef Gertruud Bakker wellicht het boek ‘De Joodse Jezus’ waarin ze vanuit de Hebreeuwse context naar Bijbelse verhalen kijkt. Een verrassend boek met bijzondere en ontroerende inzichten, van een auteur die een bijzondere liefde heeft voor zowel Joden als christenen. CIP.nl sprak met haar.

Ze groeide katholiek op. Gertruud Bakker is echter wel van Joodse komaf. Haar grootmoeder van moeders kant én haar overgrootvader van vaders kant waren Joods. “Wij deden thuis niet veel met de Bijbel. Geloof was meer iets van ‘goede werken.’ Op een gegeven moment ben ik zelf tot geloof gekomen, mede door de ontmoeting met mijn man. Dat is trouwens een heel bijzonder verhaal. Ik zocht naar God en was er mee bezig. Ik vroeg: ‘Als U dan echt bestaat, stuur dan iemand.’ Toen kwam ik tijdens een vakantie op een station in Boekarest mijn man tegen. Hij kwam net uit Israël en had een bijzondere liefde voor Oost-Europa. Ik had juist weer liefde voor Israël. We raakten aan de praat en en deze verhalen vielen op een bijzondere wijze samen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om 'De Joodse Jezus' te bestellen

Reacties

Mooi getuigenis! Uiteraard was Jezus een Jood. Wie zou dat durven of willen ontkennen? Jezus heeft de wet inderdaad niet afgeschaft maar vervuld. En ook al zijn wij door Zijn offer niet meer onder de (veroordeling door de) wet, maar onder de genade (Rom. 6:14), ook wij mogen de wet vervullen door elkaar lief te hebben (Rom. 13:8). Dan zijn ook wij Joden (Rom. 2:28,29) in geestelijke zin, namelijk God-lovers.Ik kan me helemaal vinden in de reactie van P Guijt.
H
Deze artikelen vindt ik lastig te plaatsen. Zinsneden als "De kennis die daarover bij Joden (van het OT) aanwezig is, dat kan geen enkele christen bijbenen", zet christenen in een hoek van onwetendheid. Vaak wordt echter vergeten dat er een wezenlijk verschil is tussen de Joodse godsdienst van het OT, en het Judaïsme dat is ontstaan in de 1e eeuw na christus, en de basis vormt voor het huidige Judaïsme. Dat de Joden Jezus niet als de Messias erkennen heeft te maken met dit onderscheid. Veel rabbi's leren niet het OT maar het Judaïsme.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen