tour

God

21 mei 2019 door Dick van den Bos

Christenleiders bezoeken ‘Bijlmerbelt’: “Als mensen geen eten hebben, bellen ze hier aan"

Met een groep van twaalf christelijke leiders en creatieve ondernemers trokken Wim en Gea Hoddenbagh vrijdagochtend de Bijlmer in om te ontdekken hoe God daar aanwezig is. En die aanwezigheid was duidelijk te vinden. “Als ik zie hoe puur de mensen in de Bijlmer leven met God, dan vind ik dat heel indrukwekkend”, zegt Annemiek, na twee bijzondere ontmoetingen. De Spakenburger ondernemer Dennis: ”Elke kans om te getuigen van God wordt direct aangegrepen. Dat is indrukwekkend om mee te maken.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Marina de Haan.

Word ook lid

De dag werd georganiseerd door de nieuwe organisatie Presence, waarvan Wim en Gea Hoddenbagh de initiatiefnemers zijn. De groep ontmoette onder andere de bekende Bijlmerdominee pastor Koney, die spontaan een gospellied inzette. “Door deze ontmoeting ervaar ik heel sterk dat wij Afrikanen en Nederlanders één zijn door de Heilige Geest.”

Vervallen parkeergarage
Bij een vervallen parkeergarage ontmoet de groep Nederlandse leiders, die uit alle delen van Nederland komen, elkaar. Deze parkeergarage lijkt vrij troosteloos. Het is oud, vervallen en ratten hebben er hun onderdak. Maar binnen komt de Church of Pentecost bijna dagelijks samen. Op dit soort plekken speelt het Bijlmerchristendom zich af. Voor veel zeer vitale, christelijke gemeenschappen is het hard vechten om te overleven. De eerstvolgende afspraak die op de agenda staat is met pastor Koney, de bekendste pastor uit de Bijlmer. Hij is een Ghanees en heeft na jarenlang gebed en goede contacten in de Amsterdamse politiek een groot gebouw weten te kopen waar 15 kerken een onderdak vinden.

Zanger Gerald Troost, die ook deel uitmaakt van de groep, is bij binnenkomst meteen benieuwd of hij hier een keer een concert kan komen geven. “Alleen voor een Goddelijk concert”, schatert Koney. “Je bent van harte welkom, kom en zing met ons!”


Koney vertelt wat hem beweegt, en laat daarmee tevens een aspect zien van het kerkelijke werk dat je in Nederlandse kerken minder tegenkomt. “Wij geloven in een holistische visie; we helpen mensen geestelijk, maar ook sociaal. We hebben gemeenschapshuizen waar mensen heen kunnen als ze geen dak boven hun huis hebben. Als mensen geen eten hebben, dan bellen ze ook hier aan. Ook mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld komen bij ons. Als je de wereld wil veranderen, moet je mensen onvoorwaardelijke liefde geven, ongeacht wie ze zijn.”Wim Hoddenbagh is benieuwd hoe Koney investeert in discipelschap en het opleiden van jonge mensen die hem hierbij helpen. Koney antwoordt: “Ik weet dat mijn tijd op aarde beperkt is. Ik moet zorgen dat als ik sterf, dat andere mensen klaarstaan om het over te nemen. Daarom train ik jonge leiders en geef ik hen veel ruimte in de kerk. Ze krijgen ook ruimte om fouten te maken.”

Koney vertelt dat hij de hele dag ‘in de vreugde van God’ wandelt. Dat begint omdat hij ‘s ochtends vroeg veel tijd vrij maakt om met God door te brengen. Hij maakt daarbij ook bijzondere dingen mee, die zijn vreugde verder vermeerderen. “Er komen ook veel moslims tot geloof in de Bijlmer. Sommige mensen nemen mij dat kwalijk. Ze zeggen: ‘Koney helpt moslims en dan worden ze christen.’ Dan zeg ik: ‘Dat is niet mijn schuld. Ik laat gewoon Gods licht schijnen en dan is het niet te stoppen.”

“Jullie zijn nederige mensen”, zegt Koney tussendoor tegen de groep. “Als jullie in mijn kerk komen, mogen jullie alles doen. Ik wil graag contacten leggen met Nederlandse christenen, maar het is niet makkelijk om ze te vinden. Maar als jullie komen, dan sta ik ons podium aan je af.” Hij wijst naar Wim Hoddenbagh en zegt dat hij aanstaande zondag mag komen preken, en Gerald Troost mag komen zingen.


Een heet hangijzer onder de Bijlmerchristenen is het vinden van accommodatie. Als antwoord op deze hele tocht, is het ‘kerkverzamelgebouw’ de Kandelaar gekomen. Inmiddels heet het Charity’s House. Dit bleek plotseling 24.000 euro per maand aan huur te kosten, toen de bouw klaar was. Koney: “Ik ben zelf van koninklijke afkomst. Mijn familie in Ghana is vermogend, maar ik was nooit geïnteresseerd in het geld. Maar toen ben ik naar Ghana gegaan en heb ik gepraat. Toen heb ik geld gekregen en in een klap het gebouw kunnen kopen, nu verhuren wij het en zijn we van die hoge kosten af.”

Hoe het daarvoor ging, was Koney een doorn in het oog. “Onze minister vecht tegen eenzaamheid, maar dan denk ik: ‘Waarom help je kerken niet? Die zijn het middel tegen eenzaamheid.’ Volgens Koney legde de overheid een zware last op de gemeenschap. “Er is zelfs een pastor die verlamd is geraakt vanwege alle stress. Hij kreeg een hartinfarct. Maar ik ben door blijven vechten en nu hebben we een prachtig gebouw.” 

Voedselbank
De volgende locatie van bezoek is de voedselbank ‘Stichting Hoop voor Morgen’, van Regina MacNack. Deze voedselbank zit onderin een Bijlmerflat. Het heeft drie ruimtes en staat helemaal vol met dozen eten. Binnen is een handvol vrijwilligers druk aan het werk. Regina heeft een bijzonder genezingswonder meegemaakt en beloofde God om haar hele leven aan Hem toe te vertrouwen. Ze richtte een voedselbank op en gaf steeds haar laatste euro’s aan de armen. Tegelijkertijd kan ze er wel van getuigen dat haar hemelse Papa heel rijk is.

“God zorgt altijd dat ik geld en voedsel heb om weg te geven. Hij stuurt ook vrijwilligers. Vaak als ik bij de voedselbank aankom, hebben de vrijwilligers al veel klaar gezet. Ik ontvang geen cent subsidie omdat ik zoveel over Jezus vertel. Maar Gods tegenwoordigheid is hier, mensen voelen dat meteen. We zijn daardoor de enige voedselbank in Amsterdam zonder tekorten.”“Mijn hele leven bestaat uit Jezus. Elke vezel in mijn lichaam bestaat uit Jezus. Als mensen iets verkeerds zeggen over Jezus, dan kan ik helemaal uit mijn vel springen. Ik ga nooit in discussie met mensen, maar voor Jezus doe ik alles.”

Annemiek is benieuwd hoe Regina begonnen is. Regina vertelt een erg inspirerend verhaal. “Ik ontving na mijn genezing een droom dat ik op straat eten stond uit te delen aan de armen. In een week droomde ik dit drie keer. Ik snapte het eerst niet, omdat Nederland niet zoveel armoede kent als India of Suriname. Maar toen ben ik op een keer naar de Zeedijk in Amsterdam gegaan met twee tassen eten. Daar zag ik verslaafden met verscheurde kleding, etend uit prullenbakken. Er kwam een hele rij mensen voor me staan. Dat was precies het beeld van mijn droom. De allereerste persoon die ik hielp, ging meteen met zijn armen wijd staan en vroeg of ik ook voor hem wilde bidden. Dit ben ik toen elke week gaan doen.”

Al snel was er ook een gezin dat bij Regina thuis aanklopte. Ze hadden nauwelijks eten, omdat de man het huis verlaten had. Regina liet hen binnen en heeft flink voor de familie gekookt. “Maar toen besefte ik: vanavond hebben ze weer eten nodig, het eten gaat weer weg uit hun buik.’” Toen is ze het gezin gaan helpen, maar al binnen een paar maanden groeide dit uit naar tweehonderd gezinnen. “Mijn kinderen moesten hun dag boven doorbrengen want de hele kamer stond vol met bloemkolen, broccoli en andere soorten eten. Tot het plafond stonden dozen. Schoolkinderen kwamen binnen en die sprongen op de bank, dus de bank was al snel kapot.”

Wim Hoddenbagh legt haar een vraag voor. Hij zegt dat Regina’s verhaal hen raakt, en hij is benieuwd waar je als ‘gewone’ christen kunt beginnen om zulke dingen te doen? Regina geeft wat tips. “Gebed is heel belangrijk! Een dankbare houding naar God toe, zonder jaloezie naar andere mensen. En wees nooit materialistisch ingesteld, dat mag absoluut niet! Soms heb ik nog honderd euro over en dan zegt God me om het aan een zuster in de gemeente te geven. Maar ik kan het met een gerust hart doen, want Hij vult het altijd weer aan.”

“God laat me nooit en te nimmer in de steek. Hij gaat me gebruiken voor het koninkrijk omdat ik ‘ja en amen’ zeg. Vaak gaat mijn telefoon om drie uur ’s nachts. Dan belt er iemand met problemen. Je slaapt dan niet zoveel. Maar God geeft me altijd energie.” Haar dochter Esther vult aan. “Als je je hele leven en je planning aan God geeft, dan geeft Hij je de kracht. We hebben allemaal enorm drukke levens. Ik heb ook nog een baan en een bedrijf ernaast, maar we zijn nooit overspannen en hebben nooit een burn-out. Dat is genade van God.”

“Het is belangrijk om altijd beschikbaar te zijn. Of het voor je buurman is, of voor iemand anders. Als jij je openstelt, dan kan God er doorheen werken. Een paar maanden geleden dreigde een gezin op straat te worden gezet. Ze hadden 850 euro nodig om dit te voorkomen. Dan kan ik denken: ‘Oh, ik wil wat leuks van dat geld gaan doen’, maar dit gezin is noodlijdend. Tevens is mijn geld niet van mezelf. Ik werk er voor, maar God zorgt dat ik kan werken. Het is allemaal van God. Dus daarom is het een voorrecht om het weg te kunnen geven.”

Esther heeft al jong offers moeten brengen. Hoe kijkt ze er op terug, nooit met bitterheid of verdriet, vraagt Menno. “Ik heb als oudste mijn broertjes en zusje goed mogen opvangen. Dit is een bestemming en een roeping waar de Heere ons voor heeft uitgekozen. Inderdaad moet ik mijn mama met honderden mensen delen en God volgen betekent soms offers brengen. Maar Gods offer van Jezus aan het kruis was nog veel groter. Ons werk is zo’n zegen! Ik word er helemaal blij van.”Regina besluit. “Ik vind het ook belangrijk om nooit iemand te kwetsen bij de voedselbank. Ik zeg het altijd tegen de vrijwilligers: ‘Ik wil dat jullie niemand kwetsen, blijf in de liefde van Jezus.’ Soms kunnen mensen lastig zijn, of zijn ze anders dan andere mensen. Maar we mogen mensen nooit veroordelen of als minder zien.”

Ook tijdens deze ontmoeting heeft Regina zich weer van haar vrijgevige kant laten zien. Voor de groep is een heerlijke lunch klaargemaakt.

Tot slot vertellen mensen hoe ze terugkijken op deze morgen. Gea: “Ik vond het zo mooi hoe puur ze leeft en hoe je ziet dat God enorm voorziet. Hij gebruikt daar mensen voor. Heel bijzonder!”

Rick is onder de indruk van de passie van deze vrouw: “Ze laat zien wat God door één persoon kan doen, wanneer je je leven helemaal aan Hem geeft. Ik zie Jezus in haar.”

’s Middags vervolgt de groep van Presence de reis met een bezoek aan verschillende initiatieven op de Amsterdamse Wallen. Het is de eerste dag van een reis die de komende maanden door zal gaan. Wim: “God doet zoveel meer in Nederland dan we vaak beseffen. Zijn aanwezigheid is overal zichtbaar en tastbaar.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!