homogenezing
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2019 door Dick van den Bos

Amsterdamse pastor verweert zich na docu over 'homogenezing'

RTL zond een kleine maand geleden een programma uit over 'homogenezing'. In het programma, Ewout &, was ondermeer de Amsterdamse pastor Emmanuel Koney te zien, die een acteur zou willen helpen tegen zijn homoseksualiteit. De acteur zou een week moeten vasten en het evangelie van Johannes lezen.

In de uitzending probeert Ewout erachter te komen of er ‘homegenezing’ in Nederlandse kerken plaatsvindt en hoe dat dan in zijn werk gaat. Wanneer onderzoek niet veel oplevert, besluit hij een undercoveroperatie op te zetten. De aflevering is hier terug te zien.

Inmiddels heeft de Ghanese pastor gereageerd. Volgens hem paste Ewout & "een zeer bedenkelijke vorm van onderzoeksjournalistiek" toe. Op de Facebookpagina van de kerk publiceert hij de aanvraag van de figurant en vertelt tegen CIP.nl hoe het gelopen is.

In de aanvraag is te zien dat de acteur, met de naam Abbie Chalgoum, vertelt dat hij maar niet van zijn homoseksualiteit af kan komen. Hij wil graag gebed van pastor Koney tegen die gevoelens. In de reactie verwijst Koney naar Jezus, en dat Abbie naar de dienst kan komen. Dat heeft hij gedaan.Tegen CIP.nl vertelt Koney. "Ik zei tijdens de dienst: 'We zijn een pinkstergemeente, we geloven in de Bijbel, met Christus in het midden. We houden van iedereen en verwelkomen iedereen.' Toen deed Abbie zijn hand omhoog en kwam naar voren en begon te huilen. Onder tranen zei hij: 'Ik ben homoseksueel, ik heb een vrouw en een kind. Ik ben opgegroeid als moslim, maar de islam is niet meer mijn geloof. Maar ik ben homo en ik wil dat niet meer zijn. Kunnen jullie voor me bidden?"

"Ik had er een apart gevoel bij, dus ik heb zelf niet gebeden. Maar hij drong steeds aan en toen heeft iemand uit de kerk voor hem gebeden. Vervolgens bleef Abbie vragen of hij naar mijn kantoor kon komen. Toen heb ik, niet wetende dat de camera daar was, het toeglaten. We hebben hem verteld dat we van hem houden en dat hij het best kan vasten en het boek Johannes kan lezen." Dat bewuste fragementje is uiteindelijk in de uitzending gekomen. Koney: "Ik geloof sowieso in een God van wonderen, dus waarom zou ik hier niet over kunnen spreken?"

Hevig aandringen
Uit het verhaal van Koney blijkt dat de kerk zich erg op de vlakte heeft gehouden, en zich pas na hevig aandringen hebben uitgesproken. Volgens Koney is het dan ook niet fair dat het in het verhaal overkomt alsof de kerk de man gepusht heeft om van homoseksualiteit af te komen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Good job pastor Koney!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.