Ds. J. M. D. de Heer

God

10 mei 2019 door Marc Volgers

Blijft er na de emotie van een opwekkingslied niets meer over?

Het artikel Invloed opwekkingsliederen op reformatorische kerken groot schrijft over kritische geluiden op een avond met als thema ‘Wat is goede muziek?’ Ds. J. M. D. de Heer (foto) bekritiseert de in zijn ogen emotionele kant van de muziek. Hij ziet dat invloed van Opwekking steeds groter wordt in reformatorische kerken en heeft hier moeite mee. Een van de panelleden adviseert uit een gemeente te gaan waar opwekkingsliederen worden gezongen. Is de kritiek terecht? Spoiler: nee, maar ten dele. Hieronder leg ik uit waarom.

Het probleem
Ds. De Heer lijkt met lede ogen de intrede van opwekkingsliederen te zien. “De belangrijkste oorzaak voor de "brede ingang” van opwekkingsmuziek ziet ds. De Heer liggen in "de aansluiting van de liederen bij de beleving van mensen”, aldus het artikel. De Heer zegt hierover: “Het leven is best ingewikkeld, mensen voelen zich vaak onbegrepen en eenzaam en zoeken naar troost. Dat biedt opwekkingsmuziek: een warme deken om je heen, een gevoel van eigenwaarde. Ik ben niet tegen gevoel, maar wantrouw het wel. Als de emoties die je bij een lied ervaart weg zijn, wat blijft er dan over? Blijft dan het Woord over?” Volgens hem botsen de teksten van opwekkingsliederen met “de prediking van Wet en Evangelie, van schuld en genade, van Adam en Christus”.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Opwekkingsmuziek
- GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie"
- CGK-predikant reageert op uitspraken ds. De Heer over opwekkingsmuziek
- Ds. De Heer verklaart kritiek op opwekkingsmuziek: "Acceptatie van deze muziek verloopt vaak via het gevoel"
- Noodklok over reformatorische kerken: "Er gaan geen zielen verloren omdat ze een 'eenzijdig' opwekkingslied hebben gezongen"
- Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee
Meer over opwekkingsmuziek »

Reacties

M
Lieve mensen, laten we een zijn, zodat de wereld ziet dat wij een zijn in Hem. Laten we stoppen met dit gewik en geweeg. Het is bijna tijd en waar zullen we dan druk mee zijn ? Laten we Zijn liefde laten zien.
REAGEER
G
Vraag voor Ds. de Heer: Botst de berijming van Psalm 1: "Op zulken, die, oprecht en rein van zeden, met vasten gang het pad der deugd betreden" niet met de prediking van Wet en Evangelie?"

Ik stel vast dat er in zijn kerk überhaupt weinig gezongen wordt. Bij veel rouwdiensten wordt er zelfs helemaal niet gezongen. Jezus zong met zijn discipelen in de nacht voor

Zijn sterven het Hallel)
M
Als ik mag antwoorden voor Ds. de Heer: Nee, dat botst niet. Er is ook niets mis met prediking van Wet en Evangelie. Zonder Wet geen Evangelie (het evangelie is dat Jezus de wet vervulde (in woord en daad, in kruis en opstanding)). Er is ook geen opwekkingslied mogelijk zonder Wet en Evangelie. De geciteerde Psalm is ook niet strijdig hiermee....
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (15)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify