Ds. J. M. D. de Heer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 mei 2019 door Marc Volgers

Blijft er na de emotie van een opwekkingslied niets meer over?

Het artikel Invloed opwekkingsliederen op reformatorische kerken groot schrijft over kritische geluiden op een avond met als thema ‘Wat is goede muziek?’ Ds. J. M. D. de Heer (foto) bekritiseert de in zijn ogen emotionele kant van de muziek. Hij ziet dat invloed van Opwekking steeds groter wordt in reformatorische kerken en heeft hier moeite mee. Een van de panelleden adviseert uit een gemeente te gaan waar opwekkingsliederen worden gezongen. Is de kritiek terecht? Spoiler: nee, maar ten dele. Hieronder leg ik uit waarom.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opwekkingsmuziek
- GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie"
- Christian Verwoerd reageert op kritiek ds. De Heer: "Als dominee De Heer moeite heeft met zonde, zou hij dit lied moeten omarmen"
- CGK-predikant reageert op uitspraken ds. De Heer over opwekkingsmuziek
- Ds. De Heer verklaart kritiek op opwekkingsmuziek: "Acceptatie van deze muziek verloopt vaak via het gevoel"
- Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee
Meer over Opwekkingsmuziek »

Reacties

M
Lieve mensen, laten we een zijn, zodat de wereld ziet dat wij een zijn in Hem. Laten we stoppen met dit gewik en geweeg. Het is bijna tijd en waar zullen we dan druk mee zijn ? Laten we Zijn liefde laten zien.
H
Vraag voor Ds. de Heer: Botst de berijming van Psalm 1: "Op zulken, die, oprecht en rein van zeden, met vasten gang het pad der deugd betreden" niet met de prediking van Wet en Evangelie?"

Ik stel vast dat er in zijn kerk überhaupt weinig gezongen wordt. Bij veel rouwdiensten wordt er zelfs helemaal niet gezongen. Jezus zong met zijn discipelen in de nacht voor

Zijn sterven het Hallel)
M
Als ik mag antwoorden voor Ds. de Heer: Nee, dat botst niet. Er is ook niets mis met prediking van Wet en Evangelie. Zonder Wet geen Evangelie (het evangelie is dat Jezus de wet vervulde (in woord en daad, in kruis en opstanding)). Er is ook geen opwekkingslied mogelijk zonder Wet en Evangelie. De geciteerde Psalm is ook niet strijdig hiermee....
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (15)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen