Willem Ouweneel

Nieuws

10 mei 2019 door Willem J. Ouweneel

En toen begon de Duitse bezetting...

Vandaag is het 79 jaar geleden dat de Duitse bezetting van Nederland begon. Het aantal mensen dat zich dat nog goed kan herinneren, slinkt zienderogen; je moet er minstens midden tachtig voor zijn. Of je moet het doen met de herinneringen van de (groot)ouders.

Toen het Duitse leger op 10 mei 1940 ons land binnenviel, bevond mijn 23-jarige vader zich in zijn geboortedorp Nieuw-Lekkerland. Om half vier ’s morgens werd hij gewekt door het motorgeronk van de laag overvliegende Duitse vliegtuigen. Iedereen vloog het bed uit, rende naar buiten en keek met stomme ontzetting omhoog. De volgende dag werd het naburige dorp Alblasserdam gebombardeerd. Toen wist iedereen dat het echt menens was. Mijn grootouders hebben mijn oma’s ouders, die niet zo ver van Alblasserdam woonden, bij tussenpozen bij zich in huis gehaald, als er weer eens te veel bommen in hun buurt neerkwamen. Soms moesten ze dan onderweg nog de berm in duiken als er vliegtuigen overkwamen – opoe met de gevulde juspan, waarvan ze geen afstand had kunnen doen, onder de arm.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
De gemeente van Christus is volgens I Kor.12:13 de ene ongedeelde verzameling van alle gelovigen op aarde. Gelovigen,die mijnsinziens zijn/ worden wederom geboren tussen de Pinksterdag in de Oudheid en de Opname der gemeente in het vaderhuis.
REAGEER
T
De gemeente van Christus wordt niet gedeeld door staatkundige en raciale scheidslijnen. Ook niet door verschillen inzake rijkdom en stand.
REAGEER
Ik was 4 jaar oud toen ik nog in een kinderledikant op de slaapkamer van mijn ouders sliep. Ik werd wakker dan het "boem, boem" buiten en het geluid van vliegtuigen. Ik hoor nog mijn vader tegen mijn moeder zeggen: "Het is oorlog".

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify