Marga Haas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

09 mei 2019 door Patrick Simons

Predikant openhartig over depressie: "Mijn geloofsleven was donker en grijs"

Wanneer je te maken krijgt met een depressie, kan het leven zinloos en grijs lijken. Marga Haas kreeg er als gemeentepredikant mee te maken. Een lang en moeizaam proces volgde waarin ook God ver weg leek. Toch ervoer ze altijd nog iets van een bodem. CIP.nl sprak met haar over haar depressie, herstel en geloof.

Marga werd groot gebracht in de protestantse traditie en besloot om theologie te gaan studeren. De logische vervolgstap was gemeentepredikant. Maar na veertien maanden ging dat mis. "Ik ging naar de dokter met een keelontsteking, maar die zei direct dat er meer aan de hand was: een depressie. Ik dacht dat ik het Godsverlangen, dat ik al van kinds af aan heb, een plaats in mijn werk kon geven als predikant. God stond in dat beroep immers centraal, zo dacht ik. Dat was niet zo. Centraal stond namelijk de gemeente. Je moet bezoekjes afleggen en er moet van alles worden georganiseerd en gedaan, de boel moet draaiend gehouden worden. Dat leidde me eerder af van wat ik diep van binnen wilde dan dat het me echt dichter bij bracht. Ik was voortdurend naar buiten gericht en raakte daardoor volkomen versnipperd en verknipt."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Marga Haas spreekt vrijdag 24 mei op het jubileum symposium van Vereniging Christen Coaches. Bezoek hier haar website en blog.

Reacties

Inderdaad: ""Dat was geen trompetgeschal uit de hemel of een lichtflits zoals een bekeringservaring wel eens wordt omschreven. Bekering is er eigenlijk voortdurend geweest en dan met name de laatste jaren. Het is denk ik een voortdurend proces waarbij je er eigenlijk nooit bent. Ik ga steeds meer waarnemen wat er zich allemaal in mij afspeelt en hoezeer dat mij in de greep heeft. Daar laat ik vervolgens mijn gedrag en spreken door bepalen en daar zit ik God behoorlijk mee in de weg.". Schitterend!

M
Respect voor de openheid, deels herkenbaar ook.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.