Jeffrey Schipper

God

09 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Theologen zijn in christelijk Nederland elitaire wijsneusjes

Er is iets opmerkelijks aan de hand in het kleurrijke christelijke Nederland. De tijd dat mensen blind achter de dominee aanliepen is voorbij. Gelukkig. Maar veel ‘schapen’ dreigen onze ‘herders’ met al hun kennis en ervaring buiten de deur te zetten. Hoe kan dat?

Als redacteur van CIP.nl heb ik inmiddels meer dan honderd dominees mogen interviewen. Eén ding weet ik zeker. Dominee zijn is niets voor mij. Het is ploeteren geblazen! Iedere week moeten er één of twee nieuwe preken gemaakt worden. En de lat ligt hoog. Dat is ook niet zo gek als mensen één of twee keer per week naar de kerk gaan. Als je gaat, dan wil je ook echt iets nieuws en verrassends horen.

Daarnaast voer je als dominee heel veel gesprekken. Vaak over koetjes en kalfjes. Maar daar blijft het niet bij. Er komen heel wat ‘moeilijke gevallen’ voorbij. Echtparen in een huwelijkscrisis. Verliefde stellen die gaan trouwen. Luizenmoeders en -vaders met opvoedingsproblemen. Klagende ouderen die de jeugd niet meer begrijpen of opzien tegen de dood. En wat dacht je van al die zoekers die heen en weer geslingerd worden en niet snappen wat er in dat ingewikkelde Bijbelgedeelte staat?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Jeffrey Schipper is eindredacteur bij CIP.nl en schrijft geregeld blogs, check hier zijn weblog

Reacties

F
Mooi om je passie voor de Bijbel te lezen. En natuurlijk is het goed om zelf de Bijbel te lezen. Maar de goudmijn die je beschrijft is niet de dode letter van het woord, hoe mooi, literair, kleurrijk en poëtisch ook! De goudmijn is Christus. Op de spits gedreven: wanneer al die rijkheid in de Bijbel niet leidt tot het kennen van Christus, is het lucht en leegte.
T
Helemaal gelijk . De meeste huidige Theo-logen zijn mensen die Gods Woord fijnmalen tot gruis en er vervolgens hun meestal liberale uitleg aan geven . In ieder geval een uitleg die de liberale oren kietelt . Het is dus absoluut te begrijpen dat er in “onze “ kringen wordt gesproken over elitaire wijsneusjes . Ze hebben het ernaar gemaakt . Ik snap het dus heel goed . Studie theologie maakt je nog geen wedergeboren christen ; integendeel . Een goed voorbeeld is prof . Kuitert .
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify