deel drie

God

07 mei 2019 door Martijn, Dagelijkse Broodkruimels

Ingewikkelde waarheid: "Academische dominee is niet nodig, want het woord legt zichzelf uit"

De waarheid is knetter ingewikkeld. Lastig om te ontdekken, moeilijk om te ontrafelen en áls je ‘m dan eindelijk hebt is ie vaak niet aantrekkelijk genoeg om voor te kiezen. 

Voor jou wel natuurlijk, maar voor de meeste mensen niet ;-). Zonder gein, in the heat of the moment lukt het nog wel om voor het goede te kiezen.

Maar als je enthousiasme weer wat getemperd is, het nieuwtje eraf is, het al meer dan een week geleden is dat de voorganger 'je hand zag', dan draait je neus al snel weer in de richting van je eigen waarheid. Je eigen verhaal. Het verhaal dat jij jezelf hebt wijsgemaakt omdat de realiteit van jouw omstandigheden zoveel meer overtuigend is dan het woord van de levende God.

Weet je waarom?
Omdat je eigen hart onbetrouwbaar is. Onverbeterlijk.  En zo moeilijk te snappen. (Jeremia 17:9)

Naar je eigen beoordelingsvermogen maak je meestal de juiste keuze in de dingen die je gelooft. Dat is de reden waarom je die keuze maakt. Zoveel mogelijk in ieder geval.

Maar de Heer ziet wat jouw échte beweegredenen zijn. (Spreuken 21:2)

Omdat de onomwonden waarheid het speelveld is van satan leidt hij ons juist hiermee in steeds groter wordende kringen om de tuin waarin we thuis horen. Ofwel door ons uit te dagen te laten zien wie we zijn door wat we doen, ofwel door een ‘deelwaarheid’ toe te passen op de omstandigheden van ons leven. 

Afgelopen weekend las ik een artikel in de krant over de ‘hbo-dominee’. Een academisch geschoolde voorganger haalde ongenuanceerd uit naar voorgangers die niet academisch geschoold waren en met hun ‘zondagsschoolgeloof’, zoals hij dat noemde, niet in staat zouden zijn als voorganger te fungeren.

O.k dan...

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Laten we dit afspreken: als je ooit een operatie moet ondergaan, dan vertrouw je jezelf fluks toe aan een stagiair-verpleegkundige ipv een chirurg... Ik wil een geschoold predikant die de Schrift ontvouwt, uitlegt, uitdiept. Ik hoef geen 'amateurs...
H
En je gootsteen laten ontstoppen door een academisch geschoolde loodgieter, je lamp laten ophangen door een academisch geschoolde electricien. We willen immers geen 'amateurs'.De vraag is uiteindelijk welke kwalificaties je nodig hebt als predikant/voorganger. Bij een arts is dat duidelijk, zowel qua historie als complexiteit. Voor een predikant is het maar zeer de vraag of academische kwalificaties nodig zijn voor elke plaatselijke predikant/voorganger.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify