Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?

“Spreken in tongen en tongentaal is niet meer van deze tijd.” Dit was de boodschap die ik als jonge tiener in onze evangelische gemeente meekreeg. Van kinds af aan ben ik opgegroeid in een traditionele ‘Johannes de Heer’ gemeente waar extra veel nadruk lag op de persoonlijke bekering, de wederkomst van Jezus en de bedelingenleer. Mij werd hierbij altijd verteld dat de gaven van de Geest met de komst van de Bijbel verdwenen waren.

Tegelijkertijd las ik als tiener allerlei boeken zoals ‘Ik zal nooit meer huilen’ van Nicky Cruz en ‘Kruistocht in de asfaltjungle’ van David Wilkerson. In deze boeken kwamen bendeleden radicaal tot geloof, werden op datzelfde moment gedoopt in de Geest en gingen hierna allemaal tegelijkertijd in tongen spreken. Dit maakte mij meer dan nieuwsgierig. Zou het dan toch waar zijn? Zou ik dan ook in tongen kunnen spreken? Dat leek mij als jonge tiener zo gaaf. Ik was namelijk als christen opgegroeid en had nog nooit een echt bekeringsmoment meegemaakt. Ik was er gewoon als baby ingerold. Maar stel dat ik net als mijn grote held Nicky Cruz ook in tongen zou kunnen spreken, dan wist ik zeker dat het christelijk geloof echt helemaal waar zou zijn.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
- God, wilt U de gave van profetie alstublieft bij mij wegnemen?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Tongentaal
- Kees Goedhart: "Tongentaal is een heerlijke gave"
- Tongentaal voor dummies: probeer het maar
- "Tongentaal is geen kwestie van wachten op God"
- "Tongentaal brengt je dichter bij God"
- Hans Maat over tongentaal: "Ga het maar gewoon proberen"
Meer over tongentaal »

Reacties

Heel mooi, die zoektocht. Ik heb ook altijd gedacht dat het niet meer voor deze tijd was. Tot ik het gewoon een keer ging doe, dat voelde erg bevrijdend. Hoewel ik het, naar mijn idee, niet vaak genoeg doe, vooral als ik onderweg ben naar de volgende cliënt in de wijk, is het wel fijn dat het niet fout kan zijn en brengt het de (letterlijke) verzuchtingen naar boven.

Mooi gedachte vind ik ook, juist omdat het niet je eigen verstand is, dat het b bijv. bij iemand met Alzheimer en heel gelovig, nog steeds die klanken zouden kunnen zijn.
L
Naar aanleiding van een boek over Jackie Pullinger een zendelinge, die elke dag met exverslaafden een kwartier in tongen bad, liet de Heer mij zien Dat moet jij ook doen en dat heb ik gedaan. Dus t is niet maar wat gebrabbel t is wel degelijk kracht van de Heilige Geest die vrij komt. Praat er niet zo gemakkelijk over maar ga op je knieën en vraag t God!
Wat denk jij, eindigt Matthijs Vlaardingerbroek?... En ik, Nico van Kooten, als oud-lidmaat van een Apostolische Kerk, waar altijd geprofeteerd werd, wijs dan maar weer op 1 Kor. 14, vers 1: Jaag de liefde na streef naar de geestelijke gaven en vooral daarnaar dat u mag profeteren. Mijn (groot)ouders waren in die kerk a.h.w. geboren en ik kan het dus niet helpen. Tongentaal zoals wordt beschreven, heb ik zelden gehoord en er weinig over gelezen. Ook nu, in een orthodox hervormde gemeente binnen de PKN voel ik me regelmatig sterk bewogen.

Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (27)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen