Johan Toet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

30 april 2019 door Patrick Goede

Johan Toet: "Er is geen drugs op aarde die mij een beter gevoel kan geven dan de Heilige Geest"

Johan Toet is een ex-crimineel en een bekende in het drugscircuit. Hij zat voor langere tijd in de gevangenis. Onlangs kwam de biografie Goed Genoeg over Johan uit. In de podcast van CIP vertelt hij samen met zijn vrouw Brenda hoe hij Jezus leerde kennen en wat er voorafging aan de foute keuzes die hij maakte.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Jeugd
"Mijn vader heeft zelf geen makkelijke jeugd gehad. Hij had niet geleerd hoe hij mij liefde moest geven of bemoediging. Hij haalde mij altijd naar beneden. Hij zei dat ik een nul was, een snotneus. Hij schold mij soms de huid vol. Al vanaf kinds af aan, toen ik een jaar of 8 was. Ik voelde mij niet goed genoeg. Toen ik 15 was en cocaïne had gebruikt met vrienden, hoorde mijn vader daarvan. Hij vroeg mij op de man af of het klopte. Hij zei: "Je weet wat ik gezegd heb." Hij had eerder gezegd dat hij mij een gebroken neus zou slaan als hij erachter kwam dat ik gebruikte. Ik ontkende het. Later die avond voelde ik mij er toch niet goed over en vertelde het aan hem. In plaats van een liefdevolle reactie over het feit dat ik het toch had opgebiecht kreeg ik de volle laag van mijn vader. Hij noemde mij een junk en kwam met een enorme scheldkanonade," gaat Johan terug naar het begin.

"Massa is kassa"

"Dat deed natuurlijk erg veel pijn. Ik voelde mij niet goed genoeg. Ik ging mijn zekerheid uit andere dingen halen. Uit spullen en geld. Mijn identiteit lag in wat anderen van mij vonden. Weet je hoeveel mensen te maken hebben met zulk soort afwijzing? Er zijn zoveel mensen die doodongelukkig zijn. Ik heb mensen gesproken die alles hebben, multimiljonair zijn, die niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Maar ze zijn leeg van binnen. Mensen voelen zich niet goed genoeg als baas of als collega," laat Johan zien wat zijn hart raakt.

Drugs
"Ik wilde vechten, ik wilde mezelf bewijzen voor mijn vader en anderen. Ik zag een gat in de markt wat betreft drugs. Waar anderen voor meer winst per pil gingen bekeek ik het grotere plaatje. Ik ging voor 'massa is kassa'. Ik bood het dus net iets goedkoper aan. Ik was fabrikant en Nederland is natuurlijk erg bekend om zijn xtc. Je sprak dan af langs de snelweg of op louche parkeerplekken zodat je snel een tas over kon gooien. Ik had wel een goed product moet ik zeggen. Ik was niet iemand die heroïne wilde verkopen. Daar gaan mensen echt dood aan," vertelt Johan.

"Johan had net een loods geramd om drugs te kunnen maken. Dat geeft al aan hoe gek we waren geworden"

Ook Johan's vrouw was betrokken bij de praktijken van haar man. Ze weet nog goed dat de politie hen uiteindelijk kwam oppakken. "Johan had net een loods geramd om daar drugs te kunnen maken. Dat geeft al aan hoe gek we waren geworden. Daar kwam toen massaal de politie op af. Ik belde Johan: 'Er is allemaal politie!' Het was te laat om ons uit de voeten te maken. Leg maar eens uit dat je de sleutels kwijt bent en daarom maar met een auto de loods met deur en al bent binnengereden," beschrijft Brenda de situatie. 

Ommekeer
"Het meest bizarre moment voor mij in het leven met Johan was dat hij mij opbelde en zei dat hij God had ontmoet. We waren vaak de weg kwijt met elkaar maar we waren wel altijd op zoek. We wisten wel dat er iets moest zijn. Op het moment dat hij het zei vond ik dat wel heel vaag. Ik dacht: 'ik kijk wel even hoe lang dit duurt.' Maar toen hij vrij kwam en naar de kerk ging en de bijbel ging lezen dacht ik: 'wow dit is wel een verandering.' Ik had zelf ook twee jaar vastgezeten maar had wel alweer een leven voor mezelf opgebouwd. Acht jaar later kwam Johan weer terug. We waren in de tussentijd allebei erg veranderd. Ik kwam daarna gelukkig ook tot geloof. Maar er moest toen wel ineens van alles. Ik moest van Johan mee naar de kerk en het was ook een kerk die nogal wettisch was," vertelt Brenda over de eerste jaren na Johan's bekering. 

"Ik riep het uit naar God. Ik ben een kakkerlak, ik ben een pisvlek. wie ben ik dat God naar mij toekomt"

Johan legt uit: "In de cel, toen ik een ontmoeting had met God, was er alleen maar onvoorwaardelijke liefde. Er kwamen allemaal gedachten bij mij naar boven van mensen die ik gekwetst had. Ik legde ze allemaal voor God neer. Ik riep het uit naar God. Het was in één keer duidelijk. Ik ben een kakkerlak, ik ben een pisvlek. Ik schaamde mij kapot en lag op de grond te janken. Wie ben ik dat God naar mij toekomt. Precies op dat moment van schuld en zondebesef voelde ik alleen maar liefde, alleen maar liefde. Geen veroordeling, geen afwijzing. Je kan gewoon niet meer dezelfde zijn na een ontmoeting met God. Dat kan niet. Elke dag is dat het moment waar ik aan denk als ik wakker wordt. Het is goed. Het maakt mij niet uit wat mensen van mij vinden." 

Moeten
"Ik heb alles in deze wereld meegemaakt. Niks en niemand is te vertrouwen en mensen kunnen je kapot maken. Maar bij God is alleen pure en zuivere liefde te vinden, dat wist ik. En ik dacht dat iedere christen die de zuivere liefde van God had ontvangen altijd 100.000 procent te vertrouwen was. Wist ik veel. Ik dacht dat christenen altijd de waarheid spraken. Nu weet ik wel beter. De slechtste getuigenissen over God komen vaak bij christenen vandaan. Ik kwam daardoor onder de wet. Ik voelde mij niet meer goed genoeg. Ik moest daar weer bepaalde dingen voor doen. Door heel veel te gaan lezen in de Bijbel en verschillende teachings te volgen is dat veranderd. Nu ken ik God zelf. Iedereen kan van alles zeggen maar nu kan ik het filteren," zegt Johan. 

Als Rik zegt dat een ferrari rijden wel een voordeel is van drugsboer zijn reageert Johan fel: "We hebben een Vader die zegt: "Al het goud en zilver is van Mij. Hij is de bron van het leven. De bron van het feit dat we kinderen van Hem krijgen, dat we een man of vrouw lief kunnen hebben. Dat we kunnen werken, dat we in staat zijn om geld te verdienen. Hij is bron van alles. Er is geen drugscrimineel die daar tegenop kan bieden. Echt niet. Ik zit aan het infuus van de Heilige Geest. Nou er is geen drugs op de hele wereld die mij een beter gevoel kan geven dan dat."

Bestel hier het boek Goed Genoeg van Johan Toet.

Luister hier naar de gehele Podcast met Johan en Brenda Toet.

Foto's: Ruben Timman

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

M


Ik beam het ook vanuit mijn godeloze sex drugs en dans verleden :Vervuld zijn met de Heilige Geest is the best.Vandaag vertelde ik iemand over mijn angst dat mijn leven als christen misschien wel saai zou gaan worden (dit dacht nadat ik tot bekering was gekomen )

gelukkig is het tegendeel bewezen, mijn leven is op elk gebied vele malen beter geworden . God dank zonder genotsmiddelen???? ik zeg nu tegen iedereen :

de vreugde van de Heer is mijn kracht dit staat ook voor jou klaar ????Top, dat Johan en Brenda hun verhaal delen.

M
Oeps, de vraagtekens in de tekst horen uitroeptekens te zijn.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen