Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 april 2019 door Willem J. Ouweneel

Een bijzondere rabbijnse profetie over Goede Vrijdag!

Goede Vrijdag! Christus stierf (en stond op, en voer ten hemel) in het jaar 30 (althans volgens velen; niet 33, zoals anderen menen), dat was precies veertig jaar vóór de val en verwoesting van Jeruzalem.

In dit verband wijs ik op een uiterst merkwaardige passage in de (Babylonische) Talmoed, en wel in traktaat Yoma 39b: ‘Onze rabbijnen leerden: Gedurende de laatste veertig jaar vóór de verwoesting van de tempel [dus vanaf het jaar 30!] verscheen [op Grote Verzoendag, een half jaar ná Jezus’ Paasoffer] het lot [‘voor de Heer’] niet in de rechterhand [van de hogepriester]; ook werd het rode koord [van de zondebok] niet wit; ook scheen het meest westelijke licht [in het heiligdom] niet; en de deuren van de tempel gingen uit zichzelf [elke keer] open.’ De Jeruzalemse Talmoed (vert. Jacob Neusner, p. 156v.) zegt: ‘Veertig jaar vóór de verwoesting van de tempel ging het westelijke licht uit, het rode koord bleef rood, en het lot voor de Heer verscheen steeds in de linkerhand. Men placht de deuren van de tempel ’s nachts te sluiten en ’s morgens op te staan en ze open aantreffen.’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Het is volkomen volmaakt volbracht!
F
Dit is apart zeg; heb zoiets nog nooit ergens gelezen. Maar wat 'n Goede Vrijdag is 't vandaag toch weer om te gedenken dat Jezus stierf voor onze zonden; heerlijk Evangelie!

Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen