Parijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 april 2019 door Dick van den Bos

De megabrand in de Notre-Dame: een geestelijk drama voor christenen? - CIP Podcast

Afgelopen maandag stond de Notre-Dame in Parijs in de fik. Een heftige gebeurtenis, wat veel katholieken in rouw gedompeld heeft. Dick en Jeffrey spreken hierover in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.


Beluister het fragment vanaf minuut 1:30

Jeffrey vertelt dat de brand in de Notre-Dame er emotioneel diep inhakte bij veel katholieken, waaronder de Nederlandse 'twitter-priester' Jan-Jaap van Peperstraten. "De katholieken houden van symboliek en kerk in de kerk. Als een gemiddelde evangelische kerk in Amsterdam in de fik vliegt, dan komen er niet zo heel veel emoties vrij. Ze zullen eerder zeggen: 'De kerk zit in je hart', of: 'Wij zijn de kerk'. Maar de katholieke kerk is hier genuanceerder in. Ze hebben een hele rijke traditie, kunst en gebouwen."

1. Het heeft veel emotionele waarde voor katholieken
Dick en Jeffrey zijn zelf in Parijs geweest voor een CIP-uitje. "Toen we naar de Notre-Dame gingen, was ik diep onder de indruk", vertelt Jeffrey. "Die glas-in-loodramen, met complete verhalen erop, prachtig! Je hoeft daar geen preek te horen, want de ramen zijn al een verhaal op zich. Er stond ook een mooi houtwerk van de kruisiging van Jezus. Ik was daar zo van onder de indruk. Het is niet zo gek dat Jan-Jaap van Peperstraten hier ook van slag door is. Hij bad: 'Heer, ontferm U'. Je ziet de emotie."

Dick: "Vind jij zo'n gebed niet een beetje overdreven?" Jeffrey: "Nee, als je die ramen tot leven ziet komen, dan gebeurt er iets. Het is superdruk in het gebouw, dat is ook het evangelie. Het is een grootschalig evangelisatieproject, zo'n kerk. Ik vind het schitterend."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Is Geert Wilders terecht boos op Gert-Jan Segers? CIP Podcast
- Is er genade voor Marco Borsato en Ali B.? Kees van Velzen antwoordt in de CIP Podcast
- Jurjen ten Brinke schrikt van polarisatie: Andries Knevel reageert in CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Deze brand zie ik als een waarschuwing van "Onze Dame" aan president Macron, die zijn verkiezing te danken had aan de machinaties van multi-miljardair George Soros. Macron had die dag om zes uur een rede ingesproken, die om acht uur zou worden uitgezonden, waarin hij harde maatregelen aankondigde tegen de "Gele Hesjes". Tegen zevenen brak de brand uit. Het kan wishful thinking zijn, maar ik vond de vlammen opvallend geel gekleurd.
J
Ik denk dat je je teveel met allerlei complottheorieën bezighoudt.

Soros zou hier een grote vinger in de pap hebben. O ja?"...waarin hij harde maatregelen aankondigde tegen de "Gele Hesjes" "

Dit roept bij mij de vraag op: hoe weet je wat Macron wilde aankondigen tegen de Gele Hesjes? Harde maatregelen? Maar misschien heb ik wel iets gemist.