Notre Dame

Nieuws

17 april 2019 door Patrick Goede

Wat de brand in de Notre-Dame ons te zeggen heeft over de liefde van Jezus

Ik weet nog goed dat ik er bij mijn Happy Meal een leuk speeltje van kreeg. Quasimodo. Een vreemd klein mannetje met een bochel op zijn rug. Disney bracht de romantiek van de Notre-Dame tot op mijn bord. Quasimodo was verliefd op Esmeralda, een prachtige zigeunervrouw die model stond voor de onbereikbare liefde. Later in mijn leven bezocht ik de Notre-Dame zelf. Toch voelde ik geen enkele emotie toen de kathedraal deze week in brand stond.

Natuurlijk leef ik mee met de mensen die geraakt zijn door de brand. Ik begrijp dat een kerk die in de as ligt geen leuk beeld is. De inleiding van deze column illustreert hoeveel symboliek en associaties de Notre-Dame kan oproepen. Tegelijkertijd is er niemand overleden. Ik moest onbedoeld denken aan de Nigeriaanse kerken met daken van stro. Die tijdens zondagsdiensten door terroristische groepen in brand zijn gestoken. Waarom is er toch zo weinig aandacht voor het onrecht daar? Er is geen livestream van de chaos die vervolgde christenen daar dagelijks voor hun kiezen krijgen. Wellicht maar beter ook.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
"Tegelijkertijd is er niemand overleden. Ik moest onbedoeld denken aan de Nigeriaanse kerken met daken van stro"

Het maakt niet uit als kerken slechts bestaan uit stro. Zolang wijzelf maar niet met stro bouwen. Zie 1 Kor 3:10-17

Prima artikel overigens.
REAGEER
S
Kerk is een gebouw van stenen. De bruid van Christus, de gelovigen zijn de gemeente/kerk op aarde. Wie ervaart pijn, verdriet, vervolging en verwoesting? Dat zijn de vervolgde christenen wereldwijd en dat is niet mis te verstaan. Goed dat er Open Doors is.

Natuurlijk is het jammer dat een prachtig historisch gebouw door brand verwoeste wordt. Maar menselijk leed is andere koek.
REAGEER
A
"Laat God ons slechts rouwen om een kerkgebouw dat in brand staat zodat we hopelijk gaan zien dat Zijn Lichaam werkelijk onder vuur ligt?"

Patrick, hoe verzin je zoiets? Je bedoelt dit toch niet serieus?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify