prof. dr. A de Reuver
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 april 2020 door Patrick Simons

Indrukwekkende boodschap van prof. dr. De Reuver: "Op Golgotha schijnt maar één woord op zijn plaats: mislukt"

Jezus riep aan het kruis dat ''Het volbracht'' was. Op het eerste oog vreemde woorden, stelt prof. dr. A. de Reuver. "Het woord mislukt lijkt meer op zijn plaats'', zegt hij in een preek waarin hij op indrukwekkende en pijnlijke wijze het vreselijke lijden van Jezus tot in de details schetst. "Wie durft hier nu te spreken van voleindigd, tot een goed einde gebracht? Dit is toch één en al fiasco? Was juist op Jezus' laatste dag niet onweerlegbaar aan het licht gekomen dat Jezus' leven op een mislukking uitliep?"

De Reuver begint zijn preek door te zeggen dat de verschillende kruiswoorden stuk voor stuk mysteries zijn. "Maar dit ene woord 'volbracht', want in het Grieks is het maar één woord, dit ene woord 'volbracht' is op het eerste gehoor ongerijmd. Zo onwaarschijnlijk. Het lijkt wel misplaatst, vindt u niet? Op Golgotha schijnt eigenlijk voor het nuchtere verstand maar één woord op zijn plaats. Niet 'volbracht' maar 'mislukt'. Wie durft hier nu te spreken van voleindigd, tot een goed einde gebracht? Dit is toch één en al fiasco? Was juist op Jezus' laatste dag niet onweerlegbaar aan het licht gekomen dat Jezus' leven op een mislukking uitliep? Tel het maar eens op. Van zijn eertijds zo massale aanhang was nauwelijks wat over, het volk dat toch het zijne was had zich tegen hem gekeerd, zelfs één van zijn meest intieme vertrouwelingen liet hem vallen, door de ander werd hij verraden. Trouwens, er staat dat zij hem allen verlaten hebben. Het hoogste rechtscollege had het doodsvonnis geveld. Weg met hem! Het volk koos zonder pardon voor Barabas en tegen Jezus. Toen gaf Pilatus hem over om gekruisigd te worden."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Preekverslagen
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Prof. dr. A. de Reuver geeft een voorproefje van de hemel: "We zullen Hem gelijk zijn die eerst ons gelijk wilde zijn"
- Volgens Willem Glashouwer is het 2 voor 12 op de wereldklok: "Koninkrijk van Jezus staat voor de deur"
- Volgens dominee Paul Visser kun je als volwassene niet geloven als een kind: "Dat is flauwekul en dan maak je er een heel raar naïef verhaaltje van"
Meer over Preekverslagen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Wat een Evangelie, wat een blijde boodschap! Jezus heeft alles volbracht en daardoor is er vergeving, vrijspraak voor de grootste van de zondaren. Als we dat zien en geloven gaan we niet redeneren, maar God eren, om Wie Hij is, Wie Hij was en eeuwig zijn zal!
H
S
Oh wat een goed stuk, dank! Mijn hart loopt over van dankbaarheid voor mijn leven, voor het offer dat Jezus bracht. Dank Heer....dank...
Toon meer reacties (11)