prof. dr. A de Reuver

God

19 april 2019 door Patrick Simons

De paasboodschap van prof. dr. De Reuver: "Op Golgotha schijnt maar één woord op zijn plaats: mislukt"

Jezus riep aan het kruis dat ''Het volbracht'' was. Op het eerste oog vreemde woorden, stelt prof. dr. A. de Reuver. "Het woord mislukt lijkt meer op zijn plaats'', zegt hij in een preek waarin hij op indrukwekkende en pijnlijke wijze het vreselijke lijden van Jezus tot in de details schetst.  

De Reuver begint zijn preek door te zeggen dat de verschillende kruiswoorden stuk voor stuk mysteries zijn. "Maar dit ene woord 'volbracht', want in het Grieks is het maar één woord, dit ene woord 'volbracht' is op het eerste gehoor ongerijmd. Zo onwaarschijnlijk. Het lijkt wel misplaatst, vindt u niet? Op Golgotha schijnt eigenlijk voor het nuchtere verstand maar één woord op zijn plaats. Niet 'volbracht' maar 'mislukt'. Wie durft hier nu te spreken van voleindigd, tot een goed einde gebracht? Dit is toch één en al fiasco? Was juist op Jezus' laatste dag niet onweerlegbaar aan het licht gekomen dat Jezus' leven op een mislukking uitliep? Tel het maar eens op. Van zijn eertijds zo massale aanhang was nauwelijks wat over, het volk dat toch het zijne was had zich tegen hem gekeerd, zelfs één van zijn meest intieme vertrouwelingen liet hem vallen, door de ander werd hij verraden. Trouwens, er staat dat zij hem allen verlaten hebben. Het hoogste rechtscollege had het doodsvonnis geveld. Weg met hem! Het volk koos zonder pardon voor Barabas en tegen Jezus. Toen gaf Pilatus hem over om gekruisigd te worden."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Beluister hier de gehele preek!

Reacties

Amen, dank U Heer Jezus, dat U dit voor mij deed.

Ineke Griede. Je lijkt op een wolf in schaapskleren.

I
Moeilijk uit te leggen blijft het. God schiep de mensheid, waarvan hij van te voren wist dat ze tot zonden zou vervallen. Hij wist zelfs van te voren welke ongeboren mensen zouden zijn uitverkoren, en welke niet. Maar hij liet ook de niet-uitverkorenen geboren worden, waarvan duidelijk was dat ze in het kader van de dubbele predestinatie het Koninkrijk nooit zouden beërven. Vervolgens moet dan zijn zoon lijden, kennelijk om de keuze van zijn Vader te......... Ja, wat ?
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify