Willem Ouweneel

Nieuws

05 april 2019 door Willem J. Ouweneel

Democratie op drift: de opkomst van het populisme

Churchill heeft ooit gezegd dat democratie een slecht politiek systeem is, maar dat elk ander systeem nog slechter is. Eén van de nadelen van de democratie is dat zij veronderstelt dat mensen geheel autonoom en vrijwillig een verstandige, weloverwogen keuze kunnen maken, maar hoeveel mensen kunnen dat inderdaad?

De democratie werkte aardig in de tijd dat we nog ‘zuilen’ hadden. Men hoefde nauwelijks na te denken: katholieken stemden KVP, gereformeerden AR, socialisten PvdA en liberalen VVD. Die tijd van verzuiling is voorbij; dat betekent dat de mensen nu moeten gaan ‘nadenken’ als ze stemmen. En daar zit ’m de kneep: dat blijkt niet mee te vallen! Het stemvolk is op drift geraakt. Vandaag kunnen we precies nagaan op welke partij mensen die nu A of B stemmen, vroeger gestemd hebben. En dan blijkt dat mensen heel gemakkelijk de ene keer op een extreem-linkse en de volgende keer op een extreem-rechtse partij stemmen. Zelfs de woorden ‘links’ (een zo groot mogelijk overheid, die voor ons allemaal zorgt) en ‘rechts’ (een zo klein mogelijke overheid, die onze persoonlijke vrijheden optimaal garandeert) zeggen de mensen nauwelijks nog iets.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Hoe God over democratie denkt kan ik niet onder woorden brengen. Wel ben ik ervan overtuigd dat de Heer Jezus in het toekomstige 1000 jarig rijk als absoluut koning zal heersen. Hij kan het; Hij is tegelijk oneindig liefdevol, heilig en machtig.
Als je de Bijbel volgt, dan denk ik dat God een voorkeur heeft voor een staatsbestel waarin familiehoofden en oudsten in onderling overleg de besluiten nemen met een toezicht van een kaste van priesters die ook de functie van rechter uitoefenen. Ook de priesters hebben onderling overleg. Ik noem het theocratisch-oligarchisch burger-feodalisme.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify