Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 april 2019 door Matthijs Vlaardingerbroek

De toekomst van de evangelische wereld: blijft er slechts een aantal megakerken over?

Stel je voor… Het is het jaar 2040. Buiten de stad staat het enorme multicomplex. Elke zondag komen hier tienduizenden christenen uit de gehele regio bij elkaar voor hun eigen samengestelde kerkelijk programma.

Deze mega menu-kerken zijn nog maar een redelijk nieuw begrip op het kerkelijk erf. Over de afgelopen decennia zijn veel kleinere locale kerken uit pure noodzaak samengesmolten tot regionale megakerken, die zo ingericht zijn dat de meeste kerkelijk tradities hier hun eigen diensten kunnen blijven houden. Natuurlijk zijn er in de stad nog wel wat onafhankelijke, traditionele pinkster - , evangelisch - en protestantse kerken over, maar ook die voelen de sterke zuiging van de mega menu-kerk in hun regio.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

Stel je voor … het is 2020. God Zelf heeft ingegrepen door Zijn Geest van gerechtigheid. We onderscheiden wat van ons vlees is en wat van de Geest. We zijn gekomen onder de heerschappij van de Heer Jezus Christus, Hij is het Hoofd van de Gemeente. En onder het gezag van het Levende Woord, en onder het gezag van de Geest van de Waarheid. We zien geen regio-kerken meer. We zien het ene wereldwijde Lichaam van Christus. En alleen lokale “mini-gemeenten”, er is gemeenschap, volharding, eenvoud en vreugde; en vrees over iedereen (Hand.2:36-47).
Ik mis hierin een zeer belangrijke nuance; namelijk dat nagenoeg elke 'megakerk' op dit moment bezig is met kerkplanten. Kerkplanten is hot op dit moment. En kerkplanten heeft als eigenschap dat je een deel van het team opsplitst en op andere locatie in zeer kleine vorm verder gaat. Het zijn als het ware kleine vissersbootjes, vaak kerkjes die beginnen met een man of 30. Dit is dus niet in lijn met het beeld dat Matthijs schetst, namelijk die van een mega-lokatie.
Hoi Jan, de kleine missionaire orders zijn gemeentestichtende projecten. Ik denk dat er een grote kans is dat je een groot aantal kleine vissersbootjes krijgt en een beperkt aantal mega-locaties. Eigenlijk zeggen we hetzelfde...
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen