demonisering

Nieuws

01 april 2019 door Dick van den Bos

Theologen verwijzen na zege Baudet naar opkomst nazisme in jaren '30: gaat de demonisering te ver? - CIP Podcast

De overwinning van Forum voor Democratie heeft afgelopen week veel stof doen opwaaien. Naast felicitaties, kreeg FvD-leider Thierry Baudet ook verschillende doodsbedreigingen. Dick en Jeffrey praten in de CIP-Podcast verder over de demonisering van Thierry Baudet.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Beluister het frament vanaf minuut 20:01

Jeffrey vertelt erover. "Tijdens de anti-racisme demonstratie met veel politici ook aanwezig, riep een vrouw: 'Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf'. Ik zou eerder zeggen: 'Als je Tierry dood wil schieten krijg je straf.' Deze rechtstreekse doodsbedreiging doet ons namelijk denken aan Pim Fortuyn. Hij wordt best wel met behoorlijke taal gedemoniseerd."

"Theoloog des Vaderlands Stefan Paas zag bijvoorbeeld overeenkomsten tussen Baudet, Wilders en massamoordenaar Anders Breivik. Ook theoloog Bram Beute deed eraan mee, hij maakte een vergelijking tussen de speech van Baudet, en de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Die vergelijking werd gevoed doordat Baudet termen als 'boreaal' in de mond nam, die ook door de extreem-rechtse Jean-Marine Le Pen werd gebruikt om het arische ras te beschrijven. Tegelijkertijd zei Baudet in het AD dat hij het als een poëtische beschrijving zag van de westerse cultuur. Ook Maarten Wisse maakte een vergelijking met extreem-rechts in de jaren 30."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

D
Het associëren van Baudet met bruinhemden en hem fascisme willen aansmeren is kortzichtig, dom en naïef. Doe eerst je huiswerk voordat je iets roept, Beute, de Boer c.s.!
REAGEER
T
Zoals er in de jaren 30 door theologen nauwelijks weerstand geboden werd tegen het nazisme, zo is er thans nauwelijks weerstand tegen de islam. Omdat laatste, geen afwijzing van de islam, zijn er christenen die op Baudet stemden.REAGEER
Ach ja, theoLOGEN......
REAGEER
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify