podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 maart 2019 door Dick van den Bos

De religieuze retoriek van Thierry Baudet: wordt hij beschouwd als de nieuwe messias? - CIP Podcast

In zijn overwinningsspeech bezigde Thierry Baudet van Forum voor Democratie flink wat religieuze termen. Zo zei hij dat we 'op deze rots' ons zuil gaan bouwen. Tevens sprak hij over de spirituele en culturele leegte in Nederland. Probeert Baudet hier de plek van Jezus in te nemen, of is het goed dat hij zich 'religieus' uitspreekt? Daarover spreken Dick en Jeffrey in de CIP Podcast.

Beluister het fragment vanaf minuut 9:10

Jeffrey luisterde vorige week naar Radio 1. "CGK-theoloog Arnold Huijgen en PKN-predikant Henk-Jan Prosman gingen met elkaar in debat. Dominee Prosman is lid van Forum voor Democratie en sprak met Huijgen over de religieuze retoriek die Baudet ter sprake bracht."

"Baudet had het namelijk over de culturele en spirituele leegte van Nederland. Hij zei daarbij dat de klimaatreligie er is om deze leegte op te vullen. Daarmee maakt hij conservatieve christenen warm die zich storen aan dwingende kabinetsmaatregelen." Dick: "Ik denk dat je ook wel kunt spreken van een klimaatreligie. Veel mensen hebben geen doel in hun leven en gaan voor de planeet vechten om toch nog ergens voor te staan. Dan wordt het een religie."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Er is maar eén Messias die komt op een andere manier waar heel de wereld Hem zal zien, die is niet links of rechts maar gaat recht door midden.
Wanneer Baudet het woord van Jezus “op deze rots” gebruikt moeten we dat als christen niet “erg slim” vinden, maar zonder meer als misbruik van de Bijbel definiëren. Verder moeten we vooral niet vergeten het potsierlijke van deze man - die op eigen kennen en kunnen vertrouwd - te doorzien, bijvoorbeeld met een parodie: In onze boreale wereld spreidde de uil van Minerva te elfder ure zijn vleugels om mammoeten en oikofobiëen te vloeren. De boreale wereld en de mammoeten komen nooit meer terug, de uil van Minverva heeft het verval van het (2)
(2) Romeinse rijk niet kunnen voorkomen, en heb jij wel eens met oikofobie te maken gehad? Stel dat hij een poosje in de werkelijke wereld van regeringsverantwoordelijkheid mee zou moeten doen, kijken hoeveel gebakken lucht de mythe van Baudet bevat?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)