dominee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Dick van den Bos

Dominee Ben van Werven: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen"

Als protestantse dominee merkt Ben van Werven dat veel kerkgangers nieuwsgierig zijn naar de Heilige Geest. “Mensen horen er van alles over, ze lezen er veel over, maar wat is het nu eigenlijk? En wat moet je nou met verhalen over mensen die bij conferenties zoals Opwekking zijn genezen?” Deze vragen zorgden ervoor dat Van Werven zich hier meer in ging verdiepen. Kunnen deze ervaringen hand in hand gaan met zijn gereformeerde theologie?

“De Heilige Geest komt steeds meer aan de orde. Ik merk het bijvoorbeeld op catechisatie. Sommige tieners zijn dan bij Opwekking of een vergelijkbare conferentie geweest en zagen hoe er gebeden werd voor genezing. Of ze zagen mensen ‘vallen in de Geest’. Hoe zit dat dan? Juist vanwege deze vragen, komt het thema ‘Heilige Geest’ meer aan de orde. Vroeger zouden we binnen de PKN hier niet echt antwoord op hebben of we zouden er terughoudend op reageren. Maar dat is aan het veranderen.”

“In mijn vorige gemeente in de Bommelerwaard hadden we een groep twintigers die mij vroegen: ‘Zou je hier meer uitleg over kunnen geven?’ Ze waren vooral benieuwd hoe ze Gods stem konden verstaan en hoe kun je dromen en visioenen interpreteren? Ik heb nog regelmatig contact met hen. Juist omdat het werk van de Geest meer zichtbaar is geworden, is er meer nieuwsgierigheid naar gekomen. Daardoor druppelt dit onderwerp ook de meer traditionele kerk binnen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Heilige Geest
- Hoe kun je vervuld raken met de Heilige Geest?
- De kracht van de Heilige Geest is er wel maar wordt niet gebruikt
- Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"
- Wat gebeurt er met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?
- Wat is Pinksteren? Paul Visser legt het in deze video kort en krachtig uit!
Meer over Heilige Geest »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Meer van de Geest is alleen maar prachtig. De Geest bekrachtigt mensen om heilig te leven voor God en te breken met zonden in je leven. De Geest dringt mensen tot werkelijke bekering en geeft een afkeer om zonden te tolereren. Vrijheid.. halleluja!!
"Dominee Ben merkt dat kerkgangers nieuwsgierig worden naar de Heilige Geest: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen""

Eigenlijk heel opmerkelijk, deze uitspraak, want hij geeft impliciet aan dat de Heilige Geest voorheen niet in de kerk werkzaam was.

Wat is er dan gebeurt met die 'stromen van zegen', die de komst van de Geest op de eerste Pinksterdag begeleidden?

Laat de kerk het dan maar niet in de gaten krijgen: dat druppelen van de Geest en de nieuwsgierigheid van de kerkgangers, want dan is het weer snel voorbij!
J
Allereerst heb je een Bijbelse boodschap nodig die uitnodigt tot berouw en bekering. Dan is het de H. Geest die overtuigt van zonde. Het zoeken naar allerlei ervaringen is on-Bijbels. Je zult dan zeker misleid worden.Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (8)