column

God

22 maart 2019 door Willem J. Ouweneel

De geest is uit de fles!

Vandaag is het 187 jaar geleden dat de Duitse dichter en (toneel)schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) overleed. Hij is niet alleen een van de grootste letterkundigen in Duitsland geweest, maar misschien wel wereldwijd. Denk alleen al aan zijn weergaloze tweedelige tragedie Faust, dat het levensdilemma van de ‘moderne’ mens zonder God zo schitterend uitbeeldt.

Een van Goethes bekendste gedichten is de ballade Der Zauberlehrling (‘De tovenaarsleerling’, 1797). Het gaat over de jonge leerling van een oude tovenaar, die telkens water moet putten en daarom de bezemsteel omtovert tot een waterdrager om het werk voor hem te doen. Al gauw heeft de bezem zoveel water geput dat alles onderstroomt; de leerling realiseert zich dat hij niet de toverspreuk kent om de bezem te stoppen. Hij hakt de bezem in stukken, maar vervolgens gaat elk van die stukken ook water halen, waardoor de noodtoestand nog veel dramatischer wordt. Ten slotte komt de oude tovenaar de betovering verbreken.

In 1897 schreef de Franse componist Paul Dukas een alleraardigst symfonisch gedicht naar aanleiding van dit gedicht, en in 1940 gebruikte Walt Disney deze muziek voor een van de delen van zijn beroemd geworden film Fantasia. In deze film speelt Mickey Mouse de rol van tovenaarsleerling.

Beroemdste zinnen
De stof voor Goethes gedicht is al heel oud. In bepaalde opzichten herinnert het aan de joodse legende omtrent de golem, een mensenpop van klei, die door een rabbijn tot leven wordt gewekt, met alle gevolgen van dien. Dit verhaal gaat terug op dat van Adam, die zijn bestaan eveneens begon als een soort golem (Genesis 2).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Het grootste 'teken' dat we in de eindtijd leven is wel, dat de liefde verkilt.

Dat brengt de 'wereld' in paniek, want ze beseft dat ze juist voor dat probleem geen antwoord heeft.

Maar God zelf heeft de wereld Jezus Christus gegeven. En in onze tijd, volgt in zijn kielzog de Gemeente, die, net als Hij, overstroomt van de Liefde Gods.

Zij (de Gemeente) zal uitgroeien tot een Goddelijke vuurtoren, die het zinkende schip, alsnog de weg wijst naar de enige veilige haven.

Hoe duisterder de wereld - , hoe 'zichtbaarder' dat Licht zal worden.
W
Inderdaad de liefde verkilt. Ik merk dit ook bij mijn broeders en zusters. Christenen die niet meer de Liefde van Jezus volgen. Wettische farizeeers. Die vluchtelingen maar gemakshalve bij voorbaat veroordelen alszijnde profiteurs en gelukszoekers. De geest van onverdraagzaamheid en oordeel verblindt mijn broeders en zusters. Ik hoop dat de gemeente weer de Gemeente van Jezus wordt. Echter zie ik veel wettische orthodoxe kerken en de zgn. evangelische gemeenten die meer en meer als een bedrijf gerund worden. Met visies die niet van Jezus zijn..
T
Geachte heer Ouweneel,Het zijn zeker zorgwekkende zaken die U noemt. Gelukkig is er op deze Aarde nog altijd de almachtige Heilige Geest werkzaam! Hij en Hij alleen kan harten veranderen zodat er door wedergeboren mensen anders met mens en schepping wordt omgegaan.
REAGEER
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify