gemeente
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 april 2019 door Dick van den Bos

Een half jaar later is de gemeente van Bottenbley wéér flink gegroeid: “We zien atheïsten, ex-moslims en randkerkelijken binnenkomen”

Afgelopen zomer bezochten we dominee Orlando Bottenbley en vertelde hij dat zijn nieuwe gemeente in Amsterdam in korte tijd verdubbeld was. Nu zo’n zeven maanden later, zijn erweer véél nieuwe leden bij gekomen, heeft de gemeente een gebouw gekocht, groeien de teams en zijn er diverse ex-moslims tot bekering gekomen. Hij praat ons bij over het ‘succes’ in het islamitische Amsterdam-West.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Hij heeft maar één woord om dit allemaal te omschrijven. “Dankbaarheid! Ik ben enorm dankbaar! Al die toewijding van gemeenteleden, het grote enthousiasme, de mensen die achter de missie staan, en de geweldige genade van God die hier een grote rol in speelt."

“Iedere zondag staan we weer verbaasd over hoeveel mensen er binnen komen. Je ziet Afrikanen, Chinezen, mensen met een moslimachtergrond, of rasechte autochtone Amsterdammers.

“Iedere zondag staan we weer verbaasd over hoeveel mensen er binnen komen. Je ziet Afrikanen, Chinezen, mensen met een moslimachtergrond, of rasechte autochtone Amsterdammers. Mensen die niets met de kerk hebben zien de activiteit rondom het gebouw, en komen toch een keertje kijken.”

We kijken met dominee Bottenbley mee naar de ontwikkelingen die hij doorvoert in de gemeente. Wat zijn nou simpele handvatten die je als gemeenteleider kan toepassen, waardoor een gemeente kan opbloeien? En hoe zorgt dat er dan daadwerkelijk voor dat mensen zich graag willen inzetten en aansluiten bij de gemeente? Hij vertelt.

Hoe krijg je nou een gezonde kerk waar mensen heel graag aan mee willen bouwen?
“Het is van cruciaal belang dat de mensen in de gemeente groeien, dat ze echt (geloofs)groei zien in hun eigen leven. Daarom bieden we diverse studies aan waar mensen gebruik van kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld de Alphacursus voor nieuwe leden. Die organiseren we twee keer per jaar waar elke keer zo’n 15 man op komen dagen.”

“Ook is het heel belangrijk om als kerkleider kringleiders en andere bedieningen in de gemeente te hebben, en daar intensief in te investeren. Vanuit ons leidersteam zijn we voortdurend bezig om kringleiders, muziekleiders en teamleiders te coachen en te trainen. Dat doen we door elke maand een coachingsgesprek te voeren, waarbij we de leiders bemoedigen en samen kijken waar ze in kunnen groeien. Als wij de teamleiders trainen, kunnen zij de mensen die onder hen staan weer trainen. Mensen krijg ook veel verantwoordelijkheid, waar ze vervolgens begeleiding bij krijgen.”

Hoe doe je dit coachen zelf?
“Ik zal een voorbeeld geven. Degene die verantwoordelijk is voor de kringen, ontmoet ik elke maand enkele uren.

"Je kunt als kerkleider erg druk zijn, en ik ben dat zelf ook, maar het is essentieel om hier veel tijd voor vrij te maken. Dan ga je een ochtend zitten en praat je niet alleen over de leider zijn taak, maar ook over hun geestelijke leven, hun bedrijf, het huwelijk, het gezin."

Je kunt als kerkleider erg druk zijn, en ik ben dat zelf ook, maar het is essentieel om hier veel tijd voor vrij te maken. Dan ga je een ochtend zitten en praat je niet alleen over de leider zijn taak, maar ook over hun geestelijke leven, hun bedrijf, het huwelijk, het gezin. En dan kun je vragen stellen, zoals: waar loop je tegenaan? Wat gaat er goed, wat gaat er minder goed? Waarin heb je ondersteuning in nodig. Dan gaan we samen bidden en dan komen daar actiepunten uit voort. Héél belangrijk!”

Waarom kies je er niet voor om slechts een uurtje af te spreken en het alleen over inhoudelijke taken te hebben?
“Omdat we als gemeente oog willen hebben voor de hele persoon. Niet alleen wat ze doen, maar ook wie ze zijn. Het gaat erom wie ze zijn. Als iemand aandacht krijgt voor zijn hele persoon, dan kunnen ze veel beter hun werk doen. Het gaat Jezus om de hele persoon.

In Markus 3 vers 13-15 vinden wij de geschiedenis van de aanstelling van de twaalf apostelen. Wat mij zo diep raakt is dat het Bijbelgedeelte expliciet vertelt dat de Here Jezus de mannen selecteert opdat zij met Hem zouden zijn en pas daarna opdat Hij hen zou uitzenden om te prediken en macht te hebben om boze geesten uit te drijven."

"Dat betekent dat Hij zijn leven eerst investeert in deze mannen. Zij moeten eerst Zijn hart, Zijn diepe bewogenheid en Zijn visie leren kennen voordat zij gaan prediken en uitdrijven. Dit is dus niet een managementstrategie, maar gewoon hoe Jezus het zelf aanpakte. Zoals ik al zei, heb ik het smoordruk. Het feit dat je tijd geeft aan zo’n leider, laat hem ook voelen: het gaat me om jou! Ik wil in jou investeren."

Soms lijkt het of er in een kerk niets aan de hand is, maar dan komt er uit het niets heftig nieuws over scheiding of andere zaken naar buiten. Kun je deze zaken in een vroeger stadium opsporen door zulke gesprekken?
“Jazeker! We zijn vaak zo taakgericht in de kerk, dat je helemaal niet door hebt dat mensen in de gemeente door veel moeite heen gaan. Dat zag ik ook in Drachten. Tijdens een repetitie van een van de muziekteams ging alle aandacht naar het zo goed mogelijk instuderen van de liederen voor de aanbidding van zondagmorgen. En dat terwijl niemand van het team ervan op de hoogte was dat een van de muzikanten de maandag erop een zware operatie moest ondergaan. Dit opende mijn ogen voor het feit dat wij veel meer zorg voor elkaar moeten hebben en niet alleen een 'werkrelatie' moeten hebben."

"Wij hebben vanaf toen de term 'bedieningenzorg' geïntroduceerd, wat inhoudt dat je ook een onderlinge zorg voor elkaar hebt als je samen verantwoordelijk bent voor een bediening."

“Vanaf dat moment hebben we een omslag gemaakt om zorg voor elkaar veel meer aandacht te geven. Voordat je oefent, begin eerst met een vragenrondje. Hoe gaat het met je? Hoe is het geestelijk? Dan is er tijd om voor elkaar te bidden en dán ga je pas aan de slag. Het gaat om de persoon!”

“Mensen moeten de ruimte krijgen om hun verhaal te delen met iemand die oprecht, met z’n hart, naar je luistert. Soms is een luisterend oor genoeg. Vervolgens kun je vragen: zullen we dit samen bij Jezus brengen? Dan zie ik elke keer weer mensen opgebloeid en bemoedigd de plek verlaten."

Bij wat voor onderdelen in de kerk zie je dat ze goed beginnen te draaien?
“We hebben bijvoorbeeld een talentenbureau die ik zelf coach. Het zorgt ervoor dat de gelovigen door middel van een studie 'ontdek je gave' te weten kunnen komen welke gaven en talenten ze van God hebben ontvangen, wat hun persoonlijke stijl is, en ook waar hun verlangens liggen."

"Daarna worden ze geholpen om te ontdekken welke bediening bij hen past. Wij kennen dus geen mensen om vacatures op te vullen, maar wij zoeken vacatures die passen bij de persoon. Als mensen dingen doen die ze leuk vindt, geeft dat veel energie.”

"Het is zo belangrijk om mensen te bevestigen en te waarderen voor hun inzet. Als je dat niet doet, is dat de snelste weg om vrijwilligers weg te jagen.”

Bottenbley vertelt tevens dat er een vrouw is die de catering in de kerk verzorgt voor vrijwilligers. “Ze zag hoe andere mensen zich inzetten voor Gods koninkrijk, en zei: ‘Ik heb een cateringbedrijf, en als mensen in de kerk aan het werken zijn, dan wil ik gratis Surinaams eten maken.’ Met haar talenten wil zij mensen dienen en bemoedigen. Dat is geweldig. Het is zo belangrijk om mensen te bevestigen en te waarderen voor hun inzet. Als je dat niet doet, is dat de snelste weg om vrijwilligers weg te jagen.” Op het moment dat Bottenbley dit zegt komt er precies een vrijwilliger die ons voorziet van drinken en een snicker.

De vraag die je hierbij wel kun stellen, is: in hoeverre is dit maakbaar? En is het menselijke aspect niet groter dan het aandeel van de Heilige Geest?
“Ik denk dat het menselijke aspect inderdaad meespeelt, maar zonder het Goddelijke aspect zou je het menselijke niet die uitwerking hebben.

We zijn fors aan het investeren in de kerkzaal om het allemaal te verbeteren. Stel dat jij naar vrienden of kennis gaat en de ene vriend heeft een rommelig huis, de ander heeft een oubollig huis en de derde heeft een warm huis met veel sfeer. Waar wil je dan het liefst zijn? Natuurlijk, het laatste huis. Ik vind het belangrijk dat de kerk als huiskamer van Gods huisgezin een plek is waar mensen zich enorm op hun gemak voelen en dat ze daardoor goed naar de prediking kunnen luisteren.”

"Maar daarbij is het belangrijk dat in de huiskamer van Gods gezin er niet alleen goede muziek en degelijke multimedia een plaats krijgen, maar ook dat Gods woord op een degelijke, diepgaande en praktische manier wordt verkondigd. Hierdoor ervaren de aanwezigen niet alleen Gods aanwezigheid, maar krijgen dan ook geestelijk voedsel mee naar huis."

Zijn we soms te overgeestelijk in de kerk?
“Het vernieuwende werk van God door zijn Heilige Geest is het belangrijkste wat er is! Daar gaat het om. Maar we hebben wel de verantwoordelijkheid van God gekregen om ons maximaal in te zetten voor Hem. In Psalm 127 zegt Salomo dat als de Heer het huis niet bouwt, dat de bouwlieden tevergeefs zwoegen. Dat is zo! Tegelijkertijd hebben ze in die tijd wel gezwoegd, hoor. Ze namen geen genoegen met minder dan het beste, bij de bouw van de tempel. Het waren mensen die gevuld waren met de Heilige Geest.”

Hoeveel mensen zitten er nu in de gemeente?
“Ik denk dat er zondag tussen de 200 en 250 mensen in de diensten bezoeken. Daarbij zien wij steeds weer dat er mensen bijkomen."

"Het mooie is dat er regelmatig mensen tot bekering komen. We hebben een hand vol met ex-moslims in de gemeente."

"Het mooie is dat er regelmatig mensen tot bekering komen. We hebben een hand vol met ex-moslims in de gemeente. Natuurlijk richten we ons niet alleen op hen, maar het is wel heel bijzonder.”

Heb je weleens te maken met bedreigingen?
“Dat valt mee. Het is misschien goed dat ex-moslims nog niet met tientallen komen, zodat de mensen die nu komen in de luwte blijven en rustig kunnen integreren in de kerk en Jezus kunnen leren kennen.”

“Je ziet ook dat de autochtone Amsterdammer geïnteresseerd is. Mensen komen naar Amsterdam om hun geluk te zoeken, maar zijn teleurgesteld in het leven of gaan op in de massa. Ze zoeken naar houvast. Dan is het geweldig als je gekend, gezien en gewaardeerd kan worden in een gemeenschap.”

Heeft u hier nog een mooi getuigenis over?
“We hadden een zondagavonddienst en ik deed een oproep tot bekering. Ruim twintig mensen staken hun hand op. Eén Nederlandse dame hoorde daar ook bij. Ze kreeg van de kerk een Bijbel en een boekje van Max Lucado. Toen zei ik tegen haar: ‘Gefeliciteerd’. Ze bleek in dezelfde straat te wonen als de locatie van de kerk. Ze zei: ‘Ik kreeg een folder dat er een nieuwe kerk is en ik heb eigenlijk niets met de kerk, maar ik was toch nieuwsgierig. Maar de boodschap heeft me zo geraakt. Het was alsof het over mij ging. U gaat me nu elke week zien!’ Dit soort verhalen horen we heel vaak.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Wat is dat toch bizonder. Overal waar hij komt groeit de kerk.
r
Ja indrukwekkend , er zullen vast ook plekken zijn waar dekerk groeit waar hij niet komt. Maar ik denk dat het puur de boodschap is en vasthouden aan datgene wat in de Bijbel staat.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (11)