Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 maart 2019 door Matthijs Vlaardingerbroek

Rekenen evangelische gemeentes zich rijk met de afbrokkeling van traditionele kerken?

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om met het leiderschapsteam van een evangelische gemeente over hun visie voor 2030 na te denken. Welke tendensen zien wij plaats vinden? Wat gebeurt er in evangelische gemeentes en in de levens van mensen? Waar gaat het naartoe? Een van de zorgen waar groeiende, evangelische gemeentes steeds meer mee te maken gaan krijgen, is de vraag: Hoe gaan we om met christenen uit andere kerken die bij ons een thuis vinden? Welke gevolgen brengt dit met zich mee?

Sinds een aantal jaar maak ik in het voorjaar een trektocht door de Schotse hooglanden. Met een tentje op mijn rug, een kaart in de hand, dwars door de natuur, wild kamperen en genieten van de eenzaamheid. Tijdens een van mijn trektochten kwam ik door een voormalige Schotse vulkaan. Miljoenen jaren geleden heeft deze vulkaan een groot gedeelte van dit gebied gevormd, maar nu ligt hij leeg en ontkracht zo maar in het Schotse landschap.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

P
Mensen die vanuit de 'traditionele' kerken overstappen naar een evangelische gemeente raken nogal eens het spoor bijster, want wat ervaren werd als fantastisch, open en warm is na een aantal jaren en mogelijke interne aanvaringen (wie heeft ze niet?) iets heel anders geworden. Ik zie daardoor flink veel afhakers die tussen wal en schip raken en soms zelfs helemaal de kerk de rug toekeren. De stabiliteit binnen een gevestigde kerk is veelal te verkiezen boven winkelgedrag! Erosie van de kerk naar buiten toe is het resultaat!
Een heel gedoe op die vulkaanhelling... erosie en verval zijn onvermijdelijk. Maar gelukkig is de vulkaan niet helemaal dood. Er gaat vast weer een machtige eruptie komen. Eentje die de hele structuur van de vulkaan wegblaast. Misschien ontploft deze vulkaan wel helemaal zodat er echt een nieuw begin ontstaat. Het gaat vast gebeuren, ik voel het al rommelen op de helling. Maar er zit een dikke prop in de weg... duurt dus nog even, maar dan...
B
De Samaritaanse vrouw vroeg aan Jezus, waar moeten wij aanbidden op de Gerizim of in Jeruzalem? Jezus zei: Het is nu de tijd om te aanbidden in geest en in waarheid. Dat is ook nu de actuele vraag. Dat is niet direct gebonden aan een kerkverband, maar of de intimiteit met God kan worden beleefd! De vernieuwing in de PKN van het Evangelisch werkverband is een teken van hoop. Niet de plek is belangrijk maar de inhoud!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen