opwarming aarde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 maart 2019 door Jeffrey Schipper

De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen

‘Het is vijf voor twaalf.’ Deze term wordt in christelijke kring vaak gebruikt om bijvoorbeeld op de wederkomst van Jezus te wijzen. De laatste jaren wordt deze opmerking om hele andere redenen verspreid. Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat wij de laatste generatie zijn die de klimaatverandering kan tegengaan. Aanstaande zondag wordt in Amsterdam de landelijke klimaatmars gehouden. Ook veel christenen doen hieraan mee, onder wie Elske Scholte en Gert de Vos. CIP.nl sprak met hen.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Elske heeft voor de klimaatmars een coördinerende rol. Zij heeft zoveel mogelijk kerken aangemoedigd om zich bij de klimaatmars aan te sluiten. “Ook Joodse, islamitische en boeddhistische organisaties heb ik zoveel mogelijk aangeschreven. Het klimaat gaat ons namelijk allemaal aan!” Ook als predikantsvrouw in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk wil zij mensen bewust maken van de klimaatproblematiek.

"Steeds meer gebieden zijn onleefbaar vanwege watergebrek. Dan denk ik aan onze roeping als christenen. We zijn rentmeesters over de aarde."

Waarom is klimaatverandering relevant voor iedere christen?
“Zorg voor de schepping is hét thema van ons als christenen," antwoordt Elske. "In Genesis is aan ons als mensheid een hele duidelijke opdracht meegegeven: wij moeten de schepping bewaken en onderhouden. De vraag is: gebruiken we de aarde om daar zelf van te profiteren of om God en de mensen om ons heen te dienen? De laatste jaren worden er steeds meer verontrustende geluiden over het voortbestaan van onze aarde geuit. Denk aan de enorme verdroging en tekort aan landbouwgrond. Het is geen toeval dat het aantal vluchtelingen toeneemt. Ook wordt de wereld steeds meer bevuild, verzuren oceanen en smelt het ijs van de polen steeds sneller, waardoor de zeespiegel stijgt.”

Elske verwijst naar de alarmerende berichten die de afgelopen jaren zijn verschenen. Eind vorig jaar bleek uit nieuw onderzoek dat oceanen jaarlijks wereldwijd 60 procent meer warmte opnemen dan eerder werd gedacht. Wetenschappers wijzen ons erop dat de aarde nog gevoeliger is voor de uitstoot van fossiele brandstoffen dan verondersteld werd. Het jaarlijkse Arctic Report van de Amerikaanse overheid meldde dat de dikste en oudste ijslaag van de Noordpool de afgelopen dertig jaar met 95 procent is afgenomen. Vorig jaar waarschuwde het wetenschappelijk klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties in een uitgebreid rapport over de verstrekkende gevolgen van de opwarming van de aarde.

Elske Scholte

Voor Gert de Vos, aangesloten bij de hervormde gemeente (PKN) in Heerde is het niet meer dan vanzelfsprekend om zich met de klimaatverandering bezig te houden. Hij is in een christelijk gezin grootgebracht met liefde voor de natuur. “We kunnen niet meer om de natuurontwikkelingen heen. De zeespiegel en de temperatuur stijgen meer dan ooit. Steeds meer gebieden zijn onleefbaar vanwege watergebrek. Dan denk ik aan onze roeping als christenen. We zijn rentmeesters over de aarde. Vanuit mijn christelijke overtuiging voel ik dan ook de opdracht om hier iets aan te doen.”

"Ik zou zeggen: laten we op alle gebieden een beetje minderen. Zet de kachel een graadje lager dan normaal en trek een trui aan, sta drie minuten onder de douche in plaats van vijf minuten en leg iets minder vlees op je bord."

“Meer mensen uit de PKN gaan aanstaande zondag naar de klimaatmars omdat er vooraf en na de mars een dienst of viering wordt georganiseerd,” vervolgt Gert. “Dat juich ik toe. Ik probeer mensen in mijn omgeving zo nu en dan te stimuleren om ook actie te ondernemen. Helaas is de monumentale toren op ons kerkgebouw beschermd en is het daarom niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Maar de energietransitie die ons land doormaakt gaat natuurlijk niet alleen over zonnepanelen. Er is veel meer dan dat alleen!”

Critici spreken van klimaathysterie en bangmakerij. In mijn persoonlijk leven ondervind ik ook niet de gevolgen van de klimaatverandering. Hebben deze critici een punt?
Elske: “Kijk naar de gortdroge zomer waar Nederland vorig jaar werd geconfronteerd. Nu al worden mensen die een huis willen kopen gewaarschuwd omdat ze zich serieus moeten afvragen of dat huis na 2030 niet onder water staat. Als dat zo is, heeft het ook geen zin om een hypotheek af te sluiten. In het Westen hebben we nog de luxe om weg te kijken. Maar in Bangladesh staat het water de mensen aan de lippen.” Bewoners spreken van steeds heftigere regenval en stormen; deskundigen wijzen steeds vaker op klimaatverandering als oorzaak, blijkt uit deze reportage van BNN/VARA.

Gert spreekt van “een non-discussie”. “Bekijk de grafieken over de temperatuurverandering. De temperatuur stijgt wereldwijd, dat kunnen we niet ontkennen. Ik hoor anderen ook zeggen dat we als ‘het kleine Nederland’ niks kunnen doen omdat de grote landen niet doorpakken. Dat vind ik een enorme dooddoener. Omdat onze invloed te beperkt zouden we niets moeten doen? Natuurlijk moeten ze in China en de Verenigde Staten ook meer actie ondernemen. Maar laten we niet vergeten dat we in een land wonen met enorm veel middelen, vermogen en geld om klimaatmaatregelen te nemen.”

Gert de Vos

Wat doen jullie zelf om voor een schoner klimaat te zorgen?
“Drie jaar geleden heb ik besloten om geen vlees meer te eten,” maakt Elske duidelijk. “Ook hebben mijn man en ik geen auto meer en reizen we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Andere dingen die we doen zijn afval scheiden en zo min mogelijk plastic gebruiken. En ook het coördineren en meedoen aan de klimaatmars schaar ik hieronder. Ik ervaar dit ook echt als een roeping die God mij heeft gegeven.”

Gert: “Ons huis is geïsoleerd en op ons dak liggen zonnepanelen. Ook heb ik ervoor gekozen om minder vlees te eten. Ik overweeg om in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen. Ook doen we thuis aan afvalscheiding, wat in onze burgerlijke gemeente sterk gestimuleerd wordt. Vanuit mijn professie heb ik met een aantal vrijwilligers een duurzame energiecorporatie opgericht. Door middel van onze projecten willen we mensen stimuleren om veel meer duurzame elektriciteit op te wekken. Op basis daarvan voel ik mij dan ook geroepen om in mijn eigen leven actie te ondernemen.”

"In het Westen hebben we nog de luxe om weg te kijken. Maar in Bangladesh staat het water de mensen aan de lippen."

Wat kunnen onze lezers doen om de klimaatproblematiek tegen te gaan?
Elske: “Wat je zou kunnen doen is zo min mogelijk vliegen in verband met de uitstoot van CO2 en zo min mogelijk vlees eten. Dieren zorgen voor veel uitstoot van broeikasgassen. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. Bovendien wordt in landen als Argentinië en Chili veel regenwoud gekapt om land te krijgen voor vee, dat we hier consumeren. Daarnaast kan iedereen bij de politiek aandringen om klimaatregelen zo snel mogelijk door te voeren en de druk op de grote bedrijven te verhogen. De acht grootste bedrijven zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Als de industrie niet meedoet is iedere maatregel van de consument dweilen met de kraan open. Hopelijk kan onze klimaatmars daarbij helpen.”

Het laatste wat Gert wil, is de ‘klimaatdrammer’ uithangen. Een term die politici als Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) regelmatig naar hun hoofd geslingerd krijgen, omdat ze nadruk leggen op de noodzaak van klimaatmaatregelen. “Ik wil dan ook niet oproepen om te stoppen met vlees eten, bijvoorbeeld. Ik zou zeggen: laten we op alle gebieden een beetje minderen. Zet de kachel een graadje lager dan normaal en trek een trui aan, sta drie minuten onder de douche in plaats van vijf minuten en leg iets minder vlees op je bord. Als iedereen een beetje mindert, dragen we gezamenlijk enorm veel bij aan het tegengaan van de klimaatproblematiek.”

Gert vindt het een misvatting als wordt gedacht dat het leven een stuk minder plezierig wordt als mensen ‘groener’ gaan leven. “De klimaatmars is echt geen oproep om terug te keren naar een armoedig bestaan. Sterker nog, ik heb er meer lol in als ik op mijn elektriciteitsmeter zie hoeveel elektriciteit de zonnepanelen hebben opgewekt. Het is niet voor niets dat in de Bijbel de lofzang op de natuur wordt benadrukt. Daarom is het goed dat de PKN de klimaatmars promoot en een bijdrage levert. Het belangrijkste is dat er een signaal vanuit gaat, zodat duidelijk wordt dat wegkijken niet langer een optie is.”

Voorafgaand aan de mars vindt er een oecumenische viering plaats die georganiseerd is door de Groene Kerken beweging. Tijdens deze viering in de Dominicuskerk bidt ds. René de Reuver (PKN-scriba) vanaf 12:30 uur om een zegen. Daarnaast is er een klimaatlied en -gebed beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Tijdens klimaatactie gearresteerde predikant: "Ik heb als christen een veel hogere wet dan die van mijn land"
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Nu óok op het CIP: Klimaat Jihadisme! Heerlijk dat mengsel van religie en politiek! Laat de discussie maar losbarsten!
T
Ter informatie . Nederland is gek geworden ????https://youtu.be/C8x9AdyvFv8
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (20)