Honger

God

01 maart 2019 door Dick van den Bos

Dominee Jelle de Kok ziet de honger naar de Geest sterk toenemen in de kerk: “Mensen willen geactiveerd worden”

Dominee Jelle de Kok is al meer dan 25 jaar predikant en rust kerken toe in geloofsgroei. Als hij in gemeenten komt, krijgt hij steevast de vraag: ‘Vertel ons meer over de Heilige Geest, we horen daar zo weinig over’. Hij legt uit: “Je merkt dat de tijd dat mensen passief in de kerk zaten voorbij is. Mensen willen geactiveerd worden”. Na 25 jaar ervaring en met het oog op de traditionele kerken scheef hij het boek: Ruimte voor de Geest, uitgegeven door het Evangelisch Werkverband.

“Als mensen steeds vragen stellen over de Heilige Geest, dan denk je: ‘Hoe kan dat nou?’ We bidden elke zondag om ‘de verlichting met de Heilige Geest’, en ook beseft elke kerk dat ze de Geest nodig hebben. Maar hoe kan het dat mensen toch beseffen; ik mis iets.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek te bestellen

Reacties

Dat sommigen in de Kerk 'verlangt' naar meer (van het Leven Gods) is een open deur. Welke oprecht 'zoekende' gelovige wil dat niet?

Echter - en dit artikel van Ds. De Kok laat dit zien - is men opnieuw geneigd, de Heilige Geest voor te schrijven hoe Deze aan het werk mag.

Het enige dat kán helpen, is de controle volledig uit handen geven en bidden: "niet onze wil, ónze visie, ónze kennis, maar U mag het nu echt zeggen".

Maar voor een dergelijke individuele houding, is de Kerk als collectief teveel in mensen-handen.
REAGEER
De Heilige Geest laat zich niet dwingen in de door onszelf gegraven kerkelijke kanalen. Zouden leiders van Opwekking, New Wine, het EWV, of welk kerkgenootschap dan ook, zich realiseren dat wanneer de Geest van de gerechtigheid werkelijk heel krachtig zou werken, Hij dan zal afrekenen met onze eigen afgoden (Ezech.37:23)? Wat vind u van deze definitie: Opwekking is een bewustwording van de heiligheid, het recht en het gezag van God.
REAGEER
J
Het is als met 'de Nieuw kleren van de Keizer', iedereen denkt te zien (dat er iets gebeurd) maar in werkelijkheid lopen de kerken leeg. Ze worden leger en leger...
REAGEER
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher