Jolanda

Nieuws

01 maart 2019 door Dick van den Bos

Transgender Jolanda wordt pastor: goed nieuws? - CIP Podcast

Jolanda is een transgenderpastor die in het AD vertelt eerst Aad te heten, en nu veranderd is in Jolanda. Ze worstelde als christen heel erg met haar identiteit en nu is ze in een mannenlichaam. Dick en Rik praten hierover in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Rik vraagt aan Dick wat hij er van vindt. Dick: "Ik las dat ze in haar kerk alleen maar hel en verdoemenis hoorde, zonder het nieuws dat je ook een relatie met God kan hebben, en dat is wel triest. Ik denk dat ze geen echte ontmoeting heeft gehad met wie God werkelijk is. Dat is triest, want als je veel druk krijgt van je omgeving, zonder God zelf te ontmoeten, kan dat voor veel problemen zorgen. Juist door een ontmoeting, kan God je er in verder helpen. Ik vind overigens transgender zijn wel in tegenspraak met de Bijbel."

"Daarnaast las ik dat ze haar gezin verlaten heeft, los van haar man en kinderen, dat vind ik eigenlijk heel zielig. Haar boodschap dat ze nu helemaal vrij is deel ik niet helemaal, maar het is wel heftig dat ze zo de hoek in gedreven is."

Aanvaarding
Rik noemt drie krachten die vrij komen wanneer iemand worstelt met een identiteitscrisis.

1) De druk van God: het feit dat je die (transgender) gevoelens hebt, geeft vaak de angst dat God je naar de hel gaat sturen.
2) De druk vanuit jezelf: je wilt helemaal geen transgendergevoelens hebben, wat moet je er nou mee?
3) Je omgeving. Zij vinden je gevoelens vaak raar en keuren het vaak af.

Hij reageert erop: "Ik denk dat als je het evangelie begrepen hebt, dat genade en aanvaarding centraal staan. God omarmt iedereen, inclusief al je 'shit'. Als je naar jezelf kijkt, hoef je jezelf niet te veroordelen. Onderdrukken van dit soort gevoelens werkt ook niet; als je een ballon onder water duwt dan komt die ook gewoon op een dag naar boven."

"De omgeving moet ook geen druk uitoefenen. Ik geloof dat je altijd geroepen bent om alle mensen, inclusief alcoholisten of wat dan ook, te omarmen en aanvaarden. Ik ben er zelf voorstander van om mensen hun eigen pad te laten kiezen. Er zit inderdaad bij Jolanda een rauw en triest randje aan, vooral omdat ze na haar coming out ook een scheuring heeft meegemaakt met haar gezin en familie. Maar ik vind het mooi dat ze die worsteling wil omzetten in iets positiefs en nu pastor wil worden. Zelfs al vind je het als christen onbijbels wat je doet, toch kun je hier ook positief naar kijken."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
"...los van haar man en kinderen..." Wordt niet bedoeld "....los van zijn vrouw en kinderen...."? Of ben ik nu de draad kwijt? In ieder geval staat in de bijbel dat de oudsten van onbesproken gedrag moeten zijn. Hoewel ik deze mevrouw niet veroordeel of afwijs, denk ik dat ze alleen al om die reden af zou moeten zien van het ambt.
REAGEER
Wat is het nut te reageren op het verhaal waar iemand zich kwetsbaar opstelt. Elke mening elke bijbeltekst due aangehaald wordt is of voor de één of voor de ander kwetsend. Ik zeg dus maar dit.

Of je nu transgender, lesbisch, homo of ‘netjes’ hetero bent. Wij kampen allemaal met hetzelfde probleem. Wij hebben allemaal gezondigd en missen daardoor de heerlijkheid van God. Maar we worden ook allemaal gerechtvaardigd doordat Jezus Zijn leven voor ons gegeven heeft. En we worden ook allemaal gered wanneer we Zijn naam aanroepen.
Laten we daarom niemand ook maar één strobreed in de weg leggen. Voor IEDEREEN geldt het volgende: God heeft jou lief en heeft een geweldig plan voor jouw leven. Dát en alleen dat moeten we bekend maken. Mensen hebben liefde en redding nodig. En wij hebben die boodschap!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher