Nieuwjaar

Dagelijks leven

01 maart 2019 door Willem J. Ouweneel

Gelukkig Nieuwjaar!!

Vandaag, 1 maart, wens ik jullie graag allemaal een gezegend, een gelukkig en een gezond nieuwjaar! Want jullie weten natuurlijk dat lang geleden het nieuwe jaar op 1 maart begon. Dat verklaart twee vreemde dingen: ten eerste waarom februari zo weinig dagen heeft (je hebt aan het eind van het jaar nog maar 28 dagen over om het zonnejaar vol te maken). Ten tweede verklaart het waarom ‘september’ letterlijk zevende maand betekent, en toch de negende maand van ons huidige jaar is (evenzo betekent ‘oktober’ achtste, ‘november’ negende en ‘december’ tiende maand).

Lente
Er is nóg iets moois met die eerste maart: vandaag begint de meteorologische lente! Mijn vrouw Gerdien is in de winter blij, want zij haat de zomerse hitte. Ik ben in de zomer blij, want ik haat de winterse kou en neerslag. Daarom ben ik vandaag dus héél blij: de lente is begonnen! Samen hebben we als mensheid afgesproken dat de zogenoemde ‘astronomische’ lente in maart begint in het etmaal waarin de dag en de nacht precies even lang zijn (‘lente-evening’); dat is dit jaar pas op 20 maart. Om het nog preciezer de zeggen: het zogenoemde ‘lentepunt’ is op 20 maart om 22:58. Maar het weer trekt zich daar niet zoveel van aan; het lenteweer begint (hopelijk) al veel eerder dan 20 maart. Daarom hebben sommige meteorologen al in 1780 besloten om de zogenoemde ‘meteorologische lente’ op 1 maart te laten beginnen. Dat is natuurlijk maar betrekkelijk: op zaterdag 17 maart vorig jaar (het weekend waarin wij ons huis verkochten en een appartement kochten) was het midden op de dag in Houten nog twee graden onder nul…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Jij ook gelukkig nieuwjaar!

En wat zie ik uit naar die tijd!!
REAGEER
Straks voor gaan zitten. Ik hou van de artikelen van Br. Ouweneel. Hij zal wel negatieve kantjes hebben, maar ik hou van zijn stijl, zijn eruditie.
Laat je positief verrassen!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify