Dolf te Velde

God

25 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Moeten we de kruisiging van Jezus minder op onze persoonlijke zonden betrekken?

“Als Nederlandse christenen hebben we de neiging om zonden vooral als persoonlijke overtredingen te zien. Ondertussen zien we veel grotere vormen van kwaad over het hoofd,” merkte Reinier Sonneveld onlangs op. Binnenkort discussiëren verschillende theologen op de studiedag van Weetwatjegelooft.nl over hoe Jezus’ kruisdood ons kan verlossen. Moeten we de kruisiging van Jezus minder op onze persoonlijke zonden betrekken? Met Dolf te Velde, universitair docent Systematische Theologie aan de TU Kampen, blikken we vooruit.

Hoe kan het leven, de dood en de opstanding van één mens verlossing betekenen voor de mensheid? De oud-christelijke Christus victor-benadering en het model van Verzoening door voldoening gaan hierop in. Wat houden deze twee benaderingen in?
“In het Christus Victor-model staat Jezus centraal als de Overwinnaar van het kwaad in de wereld. De focus ligt hierbij op de grote strijd tussen God en de duivel die zich in de wereldgeschiedenis heeft afgespeeld. Deze benadering wordt vaak de dramatische verzoeningsleer genoemd: er is een groot drama gaande en dat komt tot een hoogtepunt wanneer Jezus sterft aan het kruis. Daar kun je verschillende voorstellingen bij bedenken. In de oudchristelijke kerk wordt Jezus als lokaas aan de hengel van God uitgebeeld. De duivel bijt en verslikt zich als het ware in Jezus. Als de duivel beet heeft, denkt hij dat hij heeft gewonnen. Maar in werkelijkheid resulteert het in zijn eigen ondergang.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Samenvattend kun je denk ik zeggen: De Heilige Geest wil ons de tweevoudige betekenis van het kruis openbaren: a) Christus is aan het kruis voor onze zonden gestorven en b) de dood van Christus vereist ook onze identificatie daarmee (Gal.2:20). Het kruis is dus niet alleen de grond voor onze vergeving, maar ook de wet van ons leven. Anders gezegd: het kruis is niet alleen Gods liefde en vergeving aannemen, het kruis betekent ook het afleggen van het eigen ik-gerichte leven. Hoe geweldig is de levensveranderende kracht van het kruis!
B
@DKroon: de wet van ons leven is de Tora, Yeshua is de levende Tora.

Als Hij in ons woont, schrijft Hij Zijn Tora in ons hart en maakt door Zijn dood en opstanding het van harte naleven er van (in een groeiproces, stap voor stap) mogelijk.

Heel fijn dat we de Tora gewoon kunnen lezen en merken , dat bijv. de 10 geboden in ons geweten bevestigd worden.

Van daar uit ga je in de Feesten van JHWH zien hoe Zijn verlossingsplan is en wie Hij is, ook in Yeshua.

Shalom

Ben
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher